Google

Març 24, 2010

Google se’n va de la Xina. O almenys, diu que se’n va. Des d’ahir, el famós servidor redirigeix la pàgina web http://www.google.cn a la versió hongkongita (www.google.com.hk), abandonant així una col·laboració amb el govern xinès que es remontava a l’any 2006. El rebombori mediàtic ha estat enorme però tot i això les conseqüències d’aquest fet no passaran de la simple anècdota.

Fins la setmana passada, Google col·laborava amb el govern xinès en la censura de continguts a la versió xinesa del cercador (Google.cn). Es a dir que si un cercava imatges associades a la paraula “tiananmen”, rebia un reguitzell de de fotografies turístiques de la famosa porta vermella amb el retrat de Mao Zedong. No obstant, la censura no es feia extensiva a altres versions del buscador. Es a dir que si enlloc de teclejar google.cn es teclejava qualsevol altre domini (per exemple Google.cat, google.tw o google.com.hk) i es feia la mateixa cerca, es podien obtenir immediatament les desitjades imatges de l’home davant el tanc.

Molts mitjans de comunicació han dit erròniament que amb aquest senzill canvi, Google evita la censura del govern xinès. En primer lloc la censura al cercador, fins ahir, no l’aplicava el govern xinès, l’aplicava Google. Perquè així ho volia, per política d’empresa i per competir amb el cercador baidu.com, d’ús majoritari a la Xina. En segon lloc, tampoc és cert que la censura es pugui evitar si s’utiliza el cercador en la versió .hk . Els centenars de milers de pàgines bloquejades continuen estant-ho, amb independència del buscador que s’utilitzi. Probablement la censura que fins ahir aplicava Google era un xic més laxa que la que aplica directament el govern sobre tota la xarxa. Bé doncs, per a perjudici de molts internautes xinesos avui ja hi ha censura sense intermediaris. El policia bo se’n ha anat.

Tampoc és cert que el motiu real de la plantada de Google sigui la censura. Google, pressionada també per l’administració Nord-Americana, ha jugat un pols amb el govern xinès. Un pols que tenia perdut per avançat. Mig com a protesta pel ciberatac rebut fa uns mesos per part del govern, mig amb la voluntat de pressionar per a obtenir més prerrogatives, el cert es que el resultat ha estat un esperat fracàs. L’únic que queda a Google és el dret a “pataleta”, i de cara a la seva imatge internacional, quedar com el bo de la pel·lícula. La censura a la xarxa és quelcom innegociable per al govern xinès, i menys encara amb una empresa estrangera.

L’opció escollida (traslladar el cercador a Hong Kong), també és de veure-les a venir. De cara a l’opinió pública es dóna una plantada al govern, però de cara als xinesos no s’abandona el país, tan sols es canvia de ciutat. Les oficines i el centre d’investigació situats a Beijing es mantindran. Com que de moment ningú ha cedit ni és probable que a curt termini algú ho faci, durant els propers mesos les coses seguiran igual i les negociacions continuaran, tot i que allunyades ja dels focus mediàtics.

Mentrestant, la comunitat d’internautes ja tem la següent volta de rosca de la censura xinesa: Gmail?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: