Les arrels del malestar uigur: Rèquiem per Kashgar

Juliol 14, 2009

Quan un es pregunta per les arrels del malestar al Xinjiang, gairebé sempre es respon la disriminació ètnica a la qual són sotmesos els uigurs. El creixement del nacionalisme uigur o de l’islamisme radical a la regió tan sols és la conseqüència directa d’aquesta discriminació. Una discriminació que té moltes cares i a la qual és impossible abstreure’s per part dels habitants de l’ètnia uigur. Una discriminació que no és nomès ètnica sinó també social, cultural i econòmica. Els xinesos Han fan i desfan, campen com volen a la regió, actuant com un autèntic poder colonitzador amb vocació no només de domini territorial sinó també d’anihilació de tot símbol de cultura uigur deixant només un tímid espai d’expressió folklòrica.

uighar01-500x332

Un dels exemples més greus del que dic és la futura destrucció per part dels xinesos de la Ciutat Antiga de Kashgar. Un atemptat no només contra la cultura uigur sinó també contra el patrimoni de la humanitat. Una destrucció al meu entendre molt més greu que la perpetrada l’any 2000 pels Talibans contra els budes de Bamiyan, però que inexplicablement a penes ha trascendit a la premsa. Un crim silenciós.

Kashgar és la ciutat situada més a l’oest de la República Popular Xinesa. És una ciutat amb una història mil·lenària, un dels antics enclaus de la Ruta de la Seda que actualment conserva, tot i les destruccions a la qual ha estat sotmesa, un dels nuclis antics més preciosos de tota Àsia. A la fotografia per satèl·lit podeu observar l’extensió actual de la ciutat antiga, que coincideix en més d’un 80% amb la trama antiga que veieu al mapa històric.

kashgar map

kashgar

Més del 60% de la població de la ciutat pertany a l’ètnia uigur i habita precisament a la ciutat antiga. La resta de població xinesa resideix als voltants en moderns, grisos i uniformes edificis que difereixen molt poc dels que hom pot trobar en qualsevol poble o ciutat xinesa.

Doncs bé, la ciutat antiga de Kashgar té els dies comptats. El 80% de l’actual trama serà enderrocada per donar pas a grans avingudes i grisos edificis i els temples musulmans serán rellevats pels temples del consum, enormes i sumptuosos centres comercials. La por als terratrèmols però sobretot la por als uigurs i una enorme i vergonyosa corrupció urbanística han donat l’estocada definitiva al vell Kashgar. Els residents uigurs serán desnonats de les seves cases amb indemnitzacions irrisòries, reubicats en barris perifèrics o enviats a treballar als altres confins de Xina.

La situació és anàloga a la viscuda en aquests darrers 20 anys de frenètic creixement econòmic en altres indrets de Xina, Beijing inclòs. En cap país del món s’ha destruït tant patrimoni històric com en els darrers anys a Xina. En cap país amb tanta impunitat. En cap país amb tant desinterès ciutadà. La dictadura no ho pot explicar tot, pot donar cobertura a la especulació immobiliària però no explica l’apatia i la indiferència dels xinesos front a la destrucció de la seva història material.

Podeu trobar més informació de la notícia i el projecte en aquesta web:

http://www.danwei.org/architecture/building_a_new_old_kashgar.php

Una resposta per a “Les arrels del malestar uigur: Rèquiem per Kashgar”

  1. Roger said

    És monstruós, la història escombrada a base d’excavadores…

    I el que m’esgarrifa és el que apuntes al final del post: “En cap país amb tanta impunitat. En cap país amb tant desinterès ciutadà. La dictadura no ho pot explicar tot, pot donar cobertura a la especulació immobiliària però no explica l’apatia i la indiferència dels xinesos front a la destrucció de la seva història material.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: