Apunts coreans (II): Kim Jong Il i la diplomàcia nuclear

Juny 1, 2009

Les proves nuclears i les amenaces de Corea del Nord han tornat a posar sobre la taula aquesta setmana la imatge i la figura del dictador nord-coreà Kim Jong-Il. Al sentir aquest nom, a un immediatament li venen al cap adjectius com friki, playboy, sàtrapa capritxós, dictador perillós i imprevisible, etc… Els vídeos que podeu veure a continuació són un bon exemple dels tòpics que envolten la seva figura.

Kim Jong Il pot ser un friki, un playboy o un sàtrapa sibarita que governa sobre una població sumida en la misèria, però el cert és que la política nuclear de Corea del Nord no és el capritx ni l’excentricitat d’un règim que s’ha quedat fora del temps històric. Cal recordar-ho perquè sovint, al llegir les cròniques dels mitjans occidentals, sembla que interessi donar deliberadament aquesta sensació.

kim jong il

La política reformista del govern xinès sumada a la caiguda del bloc soviètic a partir de l’any 1989 van deixar Corea del Nord com l’últim reducte genuïnament comunista d’Àsia. Aquest fet va fer que els Estats Units veiessin el país com una presa fàcil o la següent fitxa de dominó en caure dins el seu tauler global. Les pressions sobre el petit estat van anar in crescendo i van arribar al zènit amb l’arribada de l’administració Bush al poder.  L’amenaça nord-americana d’utilitzar sobre Corea armes nuclears en atacs preventius va provocar que el règim nord-coreà s’aferrés a la bomba atòmica com a única taula de salvació d’un règim, que de no haver estat per les pressions exteriors, probablement hagués acabat caient per si sol. Aquestes pressions han provocat que els coreans del nord s’aferrin a l’arma atòmica com a única possibilitat de negociació i persuassió. 

misil corea

Kim Jong Il i el seu règim saben perfectament que de no ser per l’arma, cap d’ells continuaria avui dia al poder. Els nord-coreans han respost als EEUU amb el mateix llenguatge que ells mostren al món, li han pagat amb la mateixa moneda. No tan sols això sinó que utilitzen aquesta moneda per intentar obtenir (amb escàs èxit tot sigui dit) importants prerrogatives polítiques i econòmiques. Corea del Nord está disposada a intercanviar la seva arma atòmica per una garantia escrita de no ser atacada per els EEUU, que aferrats a la seva lògica imperial sempre s’han negat a signar tal possibilitat. Llavors, la nuclearització és tan sols culpa i responsabilitat de Corea del Nord o més aviat un acte de legítima defensa? De ser possible tal acord (desitjat per Xina, Rússia i Corea del Sud), podria assentar unes bases de confiança òptimes per a que el règim iniciés la seva transició cap a un model reformista de tall xinès. 

north korea

Que ningú tingui cap mena de dubte que sense les pressions nord-americanes, Corea del Nord ja faria temps que sería un règim més homologable del que és avui dia. Sense l’acord, les necessàries reformes econòmiques es paralitzen en una retòrica bel·licista buida de contingut i sense cap possibilitat de materialitzar-se (és evident que ni Corea serà atacada ni tampoc gosarà atacar un tercer país per moltes proves balístiques que pugui arribar a realitzar). Els únics daminificats en tot el procés han estat els coreans del nord, ja que el debat sobre l’arma atòmica bloqueja i paralitza un debat més necessari sobre la modernització econòmica que necessita el país.

 corea del nord de nit

Es pot discutir si la política de Corea del Nord és o no acertada, però no és pot dir, emparat en la ignorància i els prejudicis, que és una política erràtica o imprevisible. Té una lògica ben clara i al analitzar-la, cal repartir responsabilitats a parts iguals.

3 Respostes to “Apunts coreans (II): Kim Jong Il i la diplomàcia nuclear”

 1. Jordi Bonvehi said

  Si vols disfrutar llegint un còmic, i veure quina és la realitat nordcoreana et recomano llegir: “Pyongyang”, del autor quebequès Guy Delisle. L’any de publicació del còmic es de l’any 2005.

  Salut!

  • Merci Jordi,

   sisi, ja l’he llegit. El mateix autor té 2 llibres més un de Xina que es diu “Shenzhen” i un altre de Birmania “Crónicas Birmanas”. Igualment bons.

 2. joan said

  l’anàlisi més acurat i rigorós que he llegit de Corea del Nord en molt de temps. Felicitats!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: