Contra la crisi, Maomania

Mai 16, 2009

mao warholRetrat de Mao obra d’Andy Warhol

Mentre al nostre país el sector de la construcció fa aigües per tot arreu i amenaça ruïna, sembla que no passa el mateix a la Xina, on han descobert enginyoses iniciatives per reactivar un dels puntals de la seva economia. No sorprèn ningú si dic que els xinesos són bastant donats a obres megalòmanes (Gran Muralla, Gran Canal, Ciutat Prohibida i les més darrerament conegudes com l’Estadi del Niu o l’edifici de la CCTV) però el seu últim projecte es d’aquells que tiren d’esquena. La imatge que veieu a sota no és altra que un bust de Mao Zedong actualment en construcció a la província de Hunan, d’on era originari el líder comunista. El cost de l’obra 300 milions de Yuans, al canvi uns 30 milions d’euros.

mao statue Hunan

32m-tall-statue-of-mao-in-hunan-560x420

Tot i la indignació que a primer cop d’ull pot provocar aquesta discutible inversió en aquests temps que corren, més encara en una de les províncies més pobres de Xina, el cert és que en realitat no és tracta només d’un atac de rauxa o de Maomanía per part d’unes élits provincials que massa sovint destaquen per la seva desmesura i corrupció. La província de Hunan s’ha especialitzat (desde temps precapitalistes) en l’atracció del turisme de culte a la figura de Mao, que té força tirada entre els xinesos però també entre alguns estrangers.

Hunan_ProvinceProvíncia de Hunan

El seu poble natal Shaoshan és avui una mena de parc temàtic dedicat a la figura de Mao.  De fet, és on va deixar escrit que volia ser enterrat tot i que, un cop mort, va resultar que el Partit Comunista tenia altres plans per a ell.  La exaltació a la seva figura que ell va fomentar en vida li va passar factura un cop mort. Calia treure rendiment polític del cos i per a tal efecte no es van estalviar litres i litres de formol. Actualment es pot visitar el que sembla el seu cadàver al Mausoleu de la Plaça de Tiananmen al bell mig de Beijing. Després de les mòmies de Lenin i Tutankamon, podriem dir que es la tercera en importància al món. Tot i que molts dels que l’han visitada, dubten de si allò que han vist és  realment un cos o bé una còpia barata extreta del Museu de Madam Tussauds.

cadaver MaoLa pressumpta mòmia a Tiananmen. Formol, cera o vernís?

A falta de cadàver, a la província de Hunan  han decidit erigir un descomunal bust de 32 metres d’alçada per 15 d’amplada per atraure i dinamitzar el turisme maomaniatic a la regió. Veurem si els futurs guanys compensen la inversió feta, tot i que vist l’elevat preu del formigó potser els valia més a compte haver invertit en formol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: