Jackie Chan, descontrolat

Abril 20, 2009

jackie-chan

” Els Xinesos necessitem ser controlats, massa llibertat pot portar al caos com a Hong Kong o a Taiwan”

No podiem deixar de comentar aquí la notícia que m’ha enviat el company Sergi Marzábal. El popular actor Jackie Chan, no content amb protagonitzar en els darrers temps successius atemptats al bon gust cinematogràfic, sembla entestat  a continuar dilapidant el seu prestigi. Almenys fora de Xina.

El darrer estirabot ha estat el titular que heu pogut llegir aquí sobre, pronunciat durant el seu discurs al Forum Econòmic Regional de Boao, celebrat a l’illa de Hainan. El Fòrum de Boao és una reunó econòmica de caràcter anual entre caps d’Estat asiàtics que en els darrers temps ha anat atraient, cada cop més, l’atenció internacional a causa del creixent pes de les economies allá representades en l’escena global.

El que sorprèn més de tot doncs, és que hi fa un personatge de la talla intel·lectual de Jackie Chan intervenint en un fòrum economic aparentment tant seriós. Si, és clar, és omnipresentment famós a Àsia,  el seu rostre omple fins al cansament milers de cartells publicitaris de tota mena de companyies i fins i tot fou la imatge (o la cara amable) dels darrers JJOO de Pequin. El món recordarà Jackie Chan com el gran artífex (juntament amb Bruce Lee) de la difusió de les pel·licules d’arts marcials de l’escola de Hong Kong arreu d’occident, però ningú recorda ni té constància de que atresori grans coneixements en matèria política o econòmica. Per entendren’s, a ningú se li acudiria convidar Pau Gasol o Antonio Banderas a una cimera Ibero-Americana. Espero.

El transfons del missatge a més, és d’allò mes retrògrad. Cal recordar que l’actor és nascut a Hong Kong i resideix habitualment a Califòrnia. Dos països democràtics. Es respectable que a Jackie Chan li desagradi un sistema democràtic o la llibertat, però no és acceptable que ho utilitzi com a pretext per negar-la als seus 1.500 milions de compatriotes. Tampoc s’entèn que afirmi que Hong Kong o Taiwan són un caos. Els que hem visitat algun d’aquests dos països hem pogut veure com són les zones on, comparades amb Xina, gaudeixen d’una millor qualitat de vida, d’uns nivells d’educació més alts i d’un major grau de compliment de les normes entre els seus habitants. És a dir, dos exemples vius i ben clars que la democràcia també funciona, i bastant bé, entre els xinesos. Per molt que li pesi a Jackie Chan i al partit amb que simpatitza.

Per cert, el control i la ma de ferro que Jackie Chan defensa per al país en el qual no viu, ha censurat l’estrena de la seva darrera pel·lícula Shinjuku Incident, a causa la seva excessiva violència i de les poc afavoridores escenes on apareixen immigrants il·legals xinesos. En aquest cas,  donada la qualitat dels darrers films de l’actor, els xinesos probablement hi surtin guanyant. Esperem que algun dia però, ho puguin jutjar per ells mateixos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: