Si no pots amb l’enemic…

Abril 2, 2009

googlepages014

Uneix-t’hi. Això és el que aquesta setmana acaba de fer Google a la Xina. Si el primer pas varen ser l’adopció de polèmiques mesures per “facilitar” la censura al govern xinès a la versió xinesa del famós cercador, aquesta vegada Google ha decidit crear un servei de descarregues gratuïtes de música a través de la seva web. El servei és únicament disponible a la Xina i en la versió xinesa. No només s’hi poden trobar cançons xineses, sinó les últimes novetats internacional o fins i tot cançons en castellà (en català no n’he sabut trobar cap encara…).

Qui sap si Google ha volgut, per fi, fer honor al seu nom en xinès (谷歌 – guge)que significa la Vall de les Cançons. En tot cas el que és segur es que la novetat no és tal,  sinó una simple còpia del servei que ja oferia des de fa anys el seu principal competidor a la Xina: Baidu.

baidu1

Cal recordar que a Xina la pirateria és quelcom tan profundament arrelat en la societat que a aquestes alçades seria ja del tot impossible una mesura “màgica” per revertir la situació. El “top manta” de venda de còpies il·legals de pel·licules i música no nomès es pot trobar al carrer sinó en luxosos centres comercials, botigues de música i importants cadenes internacionals d’hipermercats. La situació és tan paradoxal que acaba sent realment complicat trobar un CD o una pel·lícula original.

No cal ni dir que Xina és el país líder en descàrregues “il·legals” de música i arxius per internet, i la mesura de Google té tota la seva lògica. Si no es fa, representa la pèrdua d’una enorme oportunitat d’entrar en aquest mercat gegantí. La filosofia és encertada, a cada país segons les seves característiques: els xinesos no canviaran els seus hàbits per molt que Ana Belén, Victor Manuel, Ramoncín i els seus amics de la SGAE els diguin el contrari. Per cert, després de Xina el següent país a la llista, és l’Estat Espanyol. Que Google comenci a prendre nota.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: