Bon any bou

gener 26, 2009

buey

Com tots haureu vist aquests dies, avui 26 de gener és el primer dia del nou any xinès. Molts us preguntareu quina mena de calendari fan servir a la Xina, o perquè cada any la festivitat del Any Nou Xinès cau en una data diferent, o perquè acabem d’entrtar en l’any del bou. Intentaré resodre els dubtes:

Actualment els xinesos es regeixen en la seva vida quotidiana pel calendari gregorià o occidental. És a dir que si pregunteu a qualsevol ciutadà quin dia és avui us respondrà amb tota seguretat el 26 de gener de 2009. No obstant, com feien antigament, continuen establint les seves festivitats en funció al seu antic calendari de tipus llunisolar, a diferència del nostre que és solar.

Què implica això? que en un calendari llunar hi han 12 mesos que corresponen amb els 12 cicles anuals de la lluna. Això fa un total d’entre 353 i 355 dies. Per tal d’ajustar el calendari llunar amb el cicle solar, cada 3 anys s’hi afegeix un mes. És a dir que cada 3 anys té lloc l’anomenat “any embolismal” que consta de 13 mesos. L’inici de l’any nou es marca amb la segona lluna nova després del solstici d’hivern (21 de desembre), per la qual cosa no pot ser convertit en una data exacta en el calendari gregorià. La data varia cada any però sempre dins uns marges: sempre té lloc entre el 21 de gener i el 21 de febrer.

Amb un calendari basat en la lluna, no és extrany que el zodíac xinès també prengui aquest astre com a punt de referència. Cada any llunar  té com a referència un animal. Rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. En aquest ordre.Mentre el zodíac occidental triga 12 mesos en completar-se, el xinès triga 12 anys. És a dir el 2009 és l’any del bou i no ho tornarà a ser fins al 2021.

chino

D’on provenen aquests 12 animals? Segons diu la llegenda, Buda just abans de morir va convocar a tots els animals per a acomiadar-se però tan sols aquests 12 van acudir a la seva crida. Com a recompensa va assignar un any a cadascun d’ells, segons l’ordre en que havien arribat. Els xinesos creuen que cada animal influencia en els esdeveniments de l’any i el carácter de la gent que hi neix. Segons l’horòscop xinès el Bou, al ser un animal de tir, significa l’acció de “tirar cap a endavant”, silenciosament tot i la càrrega feixuga, encara que tot estigui en contra. Llaurar i crear camí a través de l’esforç i el mèrit. Veritat o no i després d’aquest petit apunt d’Aramis Fuster, sembla encaixar perfectament amb les receptes per a l’any de la crisi…

china_ano_nuevo

Pel que fa a les celebracions, segur que tembé haureu pigut veure i sentir com les comunitats xineses a l’exterior es preparen per a grans festivitats al carrer en el que és un espectacle visual força bonic. Potser alguns pensen que si a l’exterior fan això, a la pròpia Xina la cosa deu ser per treure el singlot. Sento decebre els lectors però res més lluny de la realitat: l’Any Nou xinès a la Xina és en realitat força apàtic. Com en moltes altres coses, 70 anys de comunisme han desnaturalizat un xic la festa original, que en canvi segueix ben viva en aquelles comunitats xineses que no han patit anys de persecució cultural (Hong Kong, Taiwan, Singapur i les comunitats d’ultramar).

Segons he pogut constatar amb la meva experiència i la de molts altres viatgers, és una festa de portes endins. Sopar amb la família i quan sonen les 12 de la nit petards i més petards a tot arreu. La ciutat esclata. A part d’això res més. Ni dracs, ni festa en bars, ni concentració de gent al carrer. Avís a navegants. Qui esperi veure una versió exagerada del Sant Joan català té en l’any nou xinès una gran oportunitat, qui esperi ambient, dracs i festa millor que la celebri amb els xinesos del seu país.

Bon any bou a tothom!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: