Turisme Numismàtic

gener 23, 2009

Aquests dies estic de vacances a la mare pàtria, així que ja haureu vist que el degoteig de posts va una mica més lent del que és habitual. Per recordar la terra xinesa d’on vinc, avui farem un breu repás de la seva geografia a través dels bitllets. O més ben dit de l’anvers dels bitllets, ja que una de les cares és ocupada de forma omnipresent per el símbol etern del comunisme xinès: Mao Zedong.

mao

O això era fins als JJOO, data en la qual es van emetre els primers bitllets en l’era comunista que no portaven l’efígie de Mao sinó una imatge de l’estadi Olímpic. La fi de la Maomania?

china-note

Començant pel bitllet de més valor, el de 100 yuans (uns 10€ aproximadament) veiem que han elegit la façana del Gran Palau del Poble, a la Plaça de Tiananmen. Salvant molt les distàncies seria un equivalent xinès al Parlament o el Congrés dels Diputats. El centre del poder polític a Xina havia d’ocupar el bitllet de més valor, com no. Tot i això en realitat en aquest edifici només es reuneixen una vegada a l’any i tan sols per aprovar i ratificar les lleis i decisions ja preses en d’altres llocs.

bitllet-100

El segon bitllet de més valor també amaga un missatge significatiu. A la imatge apareix el Palau de Potala, situat a Lhasa, al Tíbet. Després de deixar clar en el bitllet de 100 on és el poder, al bitllet de 50 semblen voler expressar una altra de les seves máximes prioritats: El Tíbet és part de Xina.

bitllet-50

Un cop deixades clares les prioritats, comença el turisme: al bitllet de 20 apareixen les formacions kàrstiques de Guilin i Yangshuo, paisatge que històricament ha inspirat moltes de les referencies visuals idíl·liques de la Xina (concretant més, les muntanyes que apareixen a Bola de Drac). Si es viatja pel sud de Xina, sens dubte un paisatge que cal visitar.

bitllet-20

Descendint en valor monetari però no en paisatgístic, veiem la imatge del curs mig del riu Yangtse. Més o menys entorn a la zona on s’está construïnt l’arxiconeguda Presa de les 3 Gorges, que òbviament no apareix a la fotografia ja que sembla que ha deteriorat un xic el paisatge.

bitllet-10

El bitllet de 5 yuans, és una oda a la numerologia: 5 són les muntanyes sagrades de la tradició Taoista a Xina, 5 ha de ser el valor del bitllet que les representi. A la imatge una d’elles: el famós mont Tai (o Taishan). Les 4 restants són Bei Heng, Nan Heng, Hua i Song.

bitllet-5

sacred-mountains-china

Per acabar el periple, el bitllet d’1 Yuan (aproximadament 0,10€) on veiem el famós Llac de l’Oest (tot i que la seva ubicació es precisament a l’est de Xina, a la ciutat de Hangzhou) i més concretament les Tres Llanternes que il·luminen la Lluna

bitllet-1

Una forma força barata de visitar Xina, amb tan sols 186 Yuans a la butxaca (uns 20€). Per una miqueta més, es pot fer el viatge en carn i òssos, per aquells que vulguin anar a Xina i no tinguin clares les destinacions, cal sempre mirar primer a la cartera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: