Solidaritat amb Palestina

gener 10, 2009

palestina-israel

Tot i que escapa a la temàtica del blog, no vull deixar de mostrar la meva solidaritat amb els principals afectats per el conflicte desfermat a Gaza. Donat que la informació arriba amb comptagotes, que ningú sembla ben bé que és el que está passant realment allà i més encara quan el conflicte ja va desapareixent subtilment de la primera plana dels diaris, us transmeto un escrit d’una catalana resident a Cisjordània que m’han enviat aquesta setmana per correu. No té pèrdua!

Hola a tothom!!
Com esteu? Com han anat les festes? Espero que be… he rebut alguns missatgets de bon any molt macos, merci…
Us escric des de Cisjordania encara. Si, si, aqui estic, a Ni’lin. I estic be. Us explico una mica com esta per aqui la situacio des de que va comencar la massacre de Gaza…
Abans que res, us passo algunes pagines webs on podeu obtenir info mes fiable i directe:
www.maannews.net
www.palsolidarity.org
Des del primer dia dels bombardeig, el 27 de desembre, hi ha hagut manifestacions espontanies per tot Cisjordania per expressar solidaritat amb els palestins de Gaza. La gent surt als carrers i marxa pacificament amb pancartes de protesta, com ha passat tambe a moltes ciutats dels paisos veins, Egipte, Liban, Siria, Jordania, Israel mateix (a Tel Aviv i Haifa), i per tot Europa. La diferencia es que Cisjordania esta sota ocupacio israeli i aixo significa que certes arees estan sota el control i presencia militar israeli exclusivament. Per tant, en llocs com Ni’lin, per exemple, les manifestacions han estat reprimides per soldats de l’exercit d’Israel. I, primer, son soldats i no policies, i segon, es protesta contra la brutalitat del seu estat aixi que la repressio dels manifestants es molt mes violenta que en qualsevol altre lloc o pais. Altres llocs com a Ramallah, que es la ciutat mes important de Cisjordania, a una hora al nord de Jerusalem, on el control policial esta exlcusivament en mans de l’Autoritat Palestina, les manifestacions son comparables a les que va tenir Barcelona la setmana passada. Gent al carrer, pancartes, banderes, indignacio, i marxes pacifiques sense cap incident, com ha de ser en un mon civilitzat. Pero tampoc tot es tant clar i pel sud de Cisjordania en ciutats com Betlem i Hebron, policies partenyents a l’Autoritat Palestina (“govern” palesti reconegut de Cisjordania), reprimeixen els propis palestins amb bastanta violencia, ja que en moltes ocasions les mostres de solidaritat amb el poble de Gaza, van lligades amb les mostres simpatitzants amb el moviment politic de Hamas. I com que l’Autoritat Palestina es majoritariament del partit de Fatah… No vull donar mes importancia a tot aixo dels patrits politics perque en el fons el que compta es que aqui la gent recolza a la gent, que aqui tothom te familia, amics o coneguts a Gaza i la massacre que Israel desenvolupant va mes enlla de la politica.
El cas es que des de dissabte 27 de gener han mort ja 5 persones en tot Cisjordania com a consequencia de la desmesurada agressivitat de l’exercit davant de les protestes o manifestacions a favor de Gaza. Totes les morts s’han registrat en les regions on hi ha exclusivament soldats israelis. Aquest augment de l’agressivitat nomes te una explicacio, des del nostre punt de vista, i es que ara que el mon esta mirant cap a Gaza, saben que tenen carta blanca per fer i desfer dins de Cisjordanoa, perque una mort mes no sera noticia. Pero si que ho es quan es llenca una cohet des de Gaza i mata a dos israelis. Aixo si que es noticia, oi? Fa pensar sobre qui decideix el que surt a les portades dels nostres diaris…
Dues d’aquestes 5 morts registrades fins el moment han estat aqui, a Ni’lin. Diumenege 28 els soldats van fer servir una metralleta per calmar els manifestants que simplement estavem al carrer, protestant ja contra Gaza, contra la ocupacio i contra Israel. Un noi va morir a l’instant i l’altre va quedar en mort cerebral fins al cap de 4 dies, que es va declarar definitivament la seva mort. Aixi, aquesta setmana de “nadal” ha estat plena de funerals i manifestacions diaries, el cap d’any el vem passar en manifestacio nuctura esquivant gas lacrimogen.
I aixo es el que esta passant per aqui. A Gaza tenim 6 internacionals de la nostra mateixa organitzacio (ISM). L’espanyol que el debeu haver vist o sentit per la tele aquests dies es l’Aberto (Txe, es l’Alberto, l’amic del Lluis, si… es ell!), un amic meu. Les noticies que ens arriben d’ells son molt preocupants. A Gaza, els telefons mobils i internet estan a punt de quedar totalment fora de servei, ja que els missils dels avions israelis tenen com a objectiu antenes de comunicacio i centres d’emissio i recepcio de la companyia de comunicacions majoritaria a Gaza, Jawal. Els objectius militars han estat tambe en els darrers dies, mesquites, cases de poblacio civil i algunes ambulancies. Ja han mort 7 metges per impacte directe o indirecte de missils en ambulancies mentres estaven anant a socorrer ferits. Els nostres internacionals alla estan dins de les ambulancies amb els serveis medics de la mitja lluna creixent (la creu roja arab). Hospitals col.lapsats, sense llum, cues eternes per comprar pa, etc, etc. Molta poblacio que esta comencant a deixar casa seva per estar massa a prop de la frontera amb Israel. Families seceres que no tenen lloc on anar pero comencen a caminar per les carreteres per fugir del perill, tot i que no enlloc de Gaza es pot considerar segur ara mateix.
Per acabar, un petit analisis de la situacio, pero aixo nomes es la meva visio dels fets… Israel esta duent a terme una operacio molt ben preparada, pensada i organitzada des de fa temps, que no es consequencia dels cohets de Hamas precisament. Potser inclus des de que al 2005 es van evacuar els colons que encara quedaven ocupant territoris de la franja. I es una estretegia que te com a objectiu principal recuperar el control del territori de la franja de Gaza i anexionar-lo a l’estat d’Israel. Excuses que utilitzen: Hamas. Perque Israel vol Gaza? Per 1. sumar mes terreny a Israel, 2. eliminar del mapa a Palestina i 3.ofegar encara mes als arabs que alla viuen. Primer citien la franja de Gaza tanquen les fronteres, deviliten la poblacio, empobreixen la zona i impedeixen que organitzacions internacionals hi treballin. Despres, comencen els bombardejos aeris, la poblacio esta en estat d’emergencia, pero segueixen sense deixar entrar ajuda humanitaria. Ara entren per terra perque un cop tot aixo es calmi, quan els liders de Hamas estaran o be mort o be exiliats, la zona estara en un caos tal que Israel justificara la presencia militar per restaurar l’ordre i la seguretat civil. El mateix que US va fer a Iraq. El mateix que esta passant a Cisjordania. Israel ja tindra sota el seu domini la franja de Gaza.
I, espero que hagiu arribat fins aqui perque el que ve, es probablement un dels aspectes mes interessants de tot plegat,pel poc que se’n sap. Us passo el mail d’un col.lega d’aqui, un israeli que viu a Tel Aviv. Es fotograf i activament protesta contra el seu propi estat des de fa temps, per com aquest mante la ocupacio a Cisjordania i la massacre a Gaza. L’he traduit perque crec que us pot interessar saber el que esta passant dins d’Israel ara mateix. El que no surt mai a les noticies. Diu aixi:
“…nomes volia fer un resum del que esta passant ara mateix dins d’Israel durant aquests dies, i com l’estat tracta a la gent que s’oposa a la violencia i a la guerra.
Com la majoria debeu saber, Israel ha comencat una de les campanyes mes sagnants a Gaza.
Molts ciutadants arabs i jueus [dins d’Israel] van sotrir als carrers a protestar contra la massacre, els manifestants s’han trobat amb molta violencia policial i varia gent ha estat arrestada. Nosaltres ja coneixem les seves tactiques; que la policia ens arresti no es cap novetat.
La diferencia aquesta vegada es que han comencat a arrestar gent anant-la a buscar a casa seva (fins ara uns 300 arabs israelis [palestins que es queden en territori israeli el 1948 quan es forma l’estat d’Israel i adquirien nacionalitat israeli tot I ser arabs musulmans] han estat arrestats).
El divendres passat (2 de gener), un grup de 19 activistes vem fer una sentada davant una base militar aeria. Estirats al terra, preteniem simular la poblacio de Gaza ferida pels bombardejos. Tambe portavem pancartes que deien “hi ha sang de nen a les teves mans”. Quan se’ns va demanar d’apartar-nos, ho vem fer, sense crear cap incident violent. Tot seguit tota la gent, inclus aquella que estava alla simplement mirant sense participar en l’accio, va ser arrestada.
Normalment, sempre ens han deixat en llibertat al cap de poques hores, despres d’accions d’aquest tipus, pero aquest cop, la policia va demanar mantenir la gent arrestada fins que el process legal finalitzes. Durant els judicis, vem poder comprovar com la policia te molt bona informacio del nostre grup i les accions que fem. Sabien que haviem planejat l’accio de la base militar i ens estaven esperant per arrestar-nos.

A dia d’avui (5 de gener), tothom ha estat posat en llibertat despres de pagar una fianca. Es la primera vegada que hi ha gent que passa tres dies a la preso per una accio de protesta pacifica. Una comparacio absurda, si em permeteu: fa nomes un mes, una dotzena de colons jueus van atacar amb armes de foc a ciutadans palestins d’Hebron [ciutat palestina que es troba dins de Cisjordania, al sud de Betlem]. Cap d’ells va anar a la preso.

I per acabar, les ultimes noticies d’avui son que la meva casa i la meva habitacio han estat registrades per dos policies vestits de paisans. Suposadament buscaven a un amic meu que va ser detingut divendres passat i posat en llibertat despres del judici. Us envio unes fotos de com ha quedat la meva habitacio despres de la visita…”

Aixi es com Israel intenta amagar i callar qualsevol protesta interna, un exemple mes de l’antidemocracia d’aquest estat que els nostres liders europeus segueixen reconeixent, recolzant i acceptant.

Una abracada llaaaaarga a tots vosaltres i fins aviat amics!”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: