Bush, Obama i Steven Chu

Desembre 16, 2008

Mentre el món acomiada a George Bush de la forma que es mereix, el nou president Barack Obama continua formant el seu govern. La seva darrera adquisició ha tingut força ressó a Xina, ja que ha nomenat per al càrrec de director del Departament d’Energia ni més ni menys que al científic d’orígen xinès Steven Chu. El càrrec no només té una especial rellevància per regular les sempre regulables polítiques mediambientals dels EEUU, sinó també per intentar reduïr la dependència energètica del país respecte a l’exterior.

steven-chu

A part del Premi Nobel de Física de l’any 1997, qui és Steven Chu? Per als americans és un dels denominats “ABC“, que lluny de cap relació amb el diari, vol dir American Born Chinese (Xinès nascut a Amèrica). Per als xinesos un huayi 华裔, que com us comentava l’altre dia segons la peculiar percepció que els xinesos tenen de la nacionalitat, és un xinès de cap a peus però nascut  fora de Xina. D’aquí que per a molts mitjans de comunicació xinesos “de la ceba”, un xinès ocupa el càrrec de màxim responsable energètic al país que doblement admiren i odien.

Com ens explica en la seva autobiografia, els pares de Chu van migrar als EEUU l’any 1943  i 1945 respectivament per a continuar els seus estudis universitaris. Un cop acabats però, van decidir no retornar a la mare pàtria degut a la convulsa situació política d’aquell temps a Xina. Sàvia decisió, vistes les calamitats que durant 3 dècades van haver de suportar els seus abnegats compatriotes. Chu però, admet que no parla xinès ja que a casa la llengua dominant sempre va ser l’anglès.

Bé, més enllà de les anecdòtiques qüestions sobre l’orígen familiar de cadascú, que ningú cregui que aquest nomenament pugui repercutir en una millora de les relacions entre els dos països, o encara menys en un suposat tracte preferent en matèria d’energia. Sobretot en aquest últim afer, per molts xinesos que ocupin el càrrec, el s.XXI està vivint i viurà (encara més) l’aferrissada pugna entre els 2 països pel control dels recursos energètics globals. Així que, tan sols és qüestió de temps poder llegir als diaris xinesos acusacions de traïció a la mare pàtria al Sr.Chu en el moment que hagi d’adoptar alguna resolucó no del tot satisfactoria per als interessos energètics de Xina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: