El Llinatge de Confuci

Desembre 5, 2008

qufu

Confuci, en xinès Kongzi (孔子)va néixer a Qufu un petit poble de l’est de Xina cap al s.V a.C. Una època aquella prolífica en quant a grans filòsofs, ja que curiosament va ser coetani de Buda, Sócrates, Plató o  Zoroastre entre d’altres . La vida de Confuci però, difereix en la de la resta de pensadors de la història de la humanitat, la major part  d’ells amb una vida rica en experiències o daltabaixos que, reals o no, adornen la seva biografia. Els 70 anys de vida de Confuci foren una erràtica predicació de poble en poble, una mena de professor ambulant que venia els seus serveis a canvi de manutenció. Com passa en molts altres genis ningú va donar valor a la seva figura i al seu pensament fins després de mort.  La doctrina de Confuci, o confucianisme, revisada i matisada, va ser adoptada pels grans governants i els posteriors emperadors com a columna vertebral del sistema de relacions socials, familiars i de poder de la Xina clàssica i feudal. Perquè?. Doncs perquè el missatge de Confuci és en realitat molt conservador. Bàsicament buscava estabilitat social en una època (la seva) on feia ja segles que regnava la inestabilitat. Actualment, tot i 50 anys d’oblit durant el règim comunista, el confucianisme torna a ressorgir amb força com a valor social. Bé més que ressorgir potser és que mai havia desaparegut del tot. En un resum vertiginós el confucianisme pregona entre d’altres moltes coses un respecte pseudo-religiós en vers l’autoritat del pare, l’avant-passat o el governant, i defensa la ritualitat social portada fins a l’últim extrem, és a dir el “salvar les aparences”. Un missatge molt còmode per al poder, d’aquí el seu èxit.

Després de la breu introducció a la figura del personatge, prosseguim. Coneix algú algun descendent viu de Sòcrates, Buda, Zoroastre o fins i tot de Crist (novel·les a part)? Bé, segur que n’hi ha més d’un entre nosaltrses però d’aquí a averiguar qui és exactament sembla ja una cosa impossible oi? Doncs sembla que no és tan impossible a la Xina.

Fa gairebé un més, als 88 anys d’edat va morir a Taipei (Taiwan) Kung Te-Cheng, 77è descendent en línia directa del llinatge de Confuci. Kung Te-Cheng, no només va néixer al mateix poble que el seu gloriós avantpassat sinó també al mateix poble on han habitat les 75 generacions posteriors: Qufu. Coincidència? No tanta. Ja que des del s.II a.C. el descendent varó de la línia principal del llinatge de Confuci heretava el títol de Duc de Yansheng, que a canvi de generoses possessions s’encarregava dels rituals i cultes a la figura del seu avantpassat. El ducat va existir ininterrompudament durant més de 2000 anys, d’aquí la genealogia tan acurada, fins que l’any 1935 fou abolit per representar una clara reminiscència feudalitzant. Amb la victòria del Partit Comunista Xinès, els descendents de Confuci, no gaire disposats a substituïr el culte al filòsof per el culte a Mao, van exiliar-se a Taiwan on continuen residint en l’actualitat.

confucio

kung-te-cheng

Doncs ara que m'hi fixo, tenen certa retirada no?

Després de la mort de Kung Te-Cheng, el títol hauria de passar a la 78ª generació, però donat que el descendent va morir d’accident el 1989, el títol passa a mans del seu nét Kung Tsui-Chang, de 33 anys i representant de la 79ª generació. I tranquils! Que la 80ª generació ja está preparada per a un hipotètic relleu, ja que el besnét de Kung Te-Cheng, Kung Yu-Jen,  va néixer a Taipei l’1 de gener de 2006. Llarga vida als Confuci!

http://www.elpais.com/articulo/Necrologicas/Kung/Te-cheng/descendiente/directo/Confucio/elpepinec/20081117elpepinec_1/Tes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: