Galls de carn i òssos

Novembre 30, 2008

En defensa de l’animal que dona nom al blog i que a més em representa en l’horòscop xinès, avui tractarem el que es pot considerar “l’esport” nacional de les Filipines: les baralles de galls.

baralla-de-galls

Considerades com una pràctica il·legal i execrable a bona part dels països del món, les baralles de galls (anomenades en Tagal, “sabong”) no tan sols són legals a les Filipines sinó que són una mena de símbol nacional i una preuada tradició. Posats a comparar sería l’equivalent espanyol de les Curses de Braus. Tot i això, no són pas una herència colonial hispànica modificada (tot i que en un afany de control en van regular les regles), ja que no només es troben fortament arrelades en altres països del sud-est asiàtic sinó que els seus orígens daten de l’època pre-colonial.

losing-bird

Les baralles de Galls solen tenir lloc cada diumenge, tant en grans ciutats com en petits pobles. És impossible voltar pel país i no veure un o més corrals de cria en qualsevol indret. Impliquen totes les classes socials, tant rics com pobres. Tradició a part, les baralles de galls també tenen un important nervi econòmic com són les apostes. Es publiciten obertament en vistosos cartells en llocs públics, estacions o aeroports i els combats fins i tot tenen àrbitres i una normativa. Tot i això el que resulta més sorprenent de tot es que la tradició pesi més que la pròpia seguretat dels ciutadans.

grip-aviar

Tot i la greu amenaça de la Grip Aviària, el transport de galls té encara a Filipines via lliure i totes les facilitats en Avions, vaixells, autobusos o qualsevol altre mitjà de locomoció. Ni el govern ni els ciutadans están disposats a moure una coma per limitar un xic la seva essencial tradició en favor d’una major contenció epidèmica que pugui desactivar una bomba de rellotgeria en potència. Qui sap si potser una venjança silenciosa del maltractat gall. Un gall que no és de ferro.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: