Traïció a la Pàtria

Novembre 14, 2008

gong-li

Probablement a molts el nom de Gong Li us soni, amb raó, a xinès. No obstant, al veure la fotografia potser us soni més. I per si queda encara alguna ombra de dubte, la podeu situar com una de les actrius principals del film Memorias de una Geisha. Un cop ubicats en el personatge prosseguim.

Gong Li, de 43 anys, ha estat en els darrers 20 una de les estrelles més brillants en l’Star System xinès. Musa de grans directors com Zhang Yimou o Wong Kar Wai, la seva filmografia és àmplia, dilatada i no exempta de polèmica.

Si l’any 2006 ja va rebre (juntament amb les altres actrius xineses de la pel·licula) fortes crítiques per haver interpretat el paper d’una prostituta japonesa, aquesta vegada ha desfermat la indignació de molts dels seus compatriotes al adoptar la nacionalitat del seu marit: la singapuresa.

gong-li-singapurGong Li jurant la nacionaliat singapuresa (12-nov-08)

Potser pel fet que Gong Li havia tingut fortes implicacions amb el règim i el Partit Comunista Xiinès (havia estat membre del Consell Consultiu de l’Assemblea Xinesa), per molts xinesos, especialment els més propers al règim, la “pèrdua” de Gong Li ha estat especialment dolorosa. I és que a Xina, com a la major part de països asiàtics, no es permet la múltiple nacionalitat, per la qual cosa si un xinès es fa nacional d’un altre país automàticament deixa de ser ciutadà de la República Popular. Els fórums d’internet bullen d’indignació amb acusacions a l’actriu de “traïdora a la pàtria”. I és que alguns aquí el patriotisme se’l prenen molt seriosament, i això que Singapur és un país considerat “sinòfon” ja que més de 2/3 parts dels seus habitants són d’orígen xinès, per la qual cosa la desafecció a aquest estat no hauría de ser tan greu com, per exemple, una desafecció als EEUU o sobretot al Japó.

A part de no permetre’s la doble nacionalitat, a Xina (com a la major part de països d’Àsia Oriental) també pot arribar a ser increïblement difícil el procés contrari al de l’actriu Gong Li, és a dir accedir a la nacionalitat xinesa. A Àsia, a diferència d’Europa, el tema de la nacionalitat no és només una formalitat burocràtica. Ni tan sols una assimilació cultural o lingüística. M’explico. Si un Suïs o un canadenc resideixen alguns anys a l’Estat Espanyol no será difícil per a ells obtenir la nacionalitat espanyola i viceversa. A un xinès o un magrebí, probablement li calguin uns anys més per a obtenir el mateix però un cop complerts els requisits no hi ha d’haver majors complicacions.

En canvi posem el cas hipotètic que el ciutadà de l’Estat Espanyol Daniel Tomàs Gaimundiz, resident a Xina des de fa un any i mig, té previst (és un cas hipotètic i irreal, no patiu!) quedar-se a viure a Xina durant la resta dels seus díes. Un bon dia, quan ja té 56 anys i ja en fa 30 que hi resideix, es planteja accedir a la nacionalitat xinesa. Podria? Òbviament no. Tot i haver estat un ciutadà modèlic, parlar un fluïd mandarí, menjar cada dia amb bastonets i haver pagat impostos durant 3 dècades al govern xinès, en Daniel no és fill de pare o mare xinesos. La seva sang no és xinesa, per tant no pot convertir-se en xinès. A més el ciutadà Daniel no s’ha casat amb cap xinesa ni ha engendrat així petits xinesos per la qual cosa se li tanca l’última porta que hagués possibilitat el camí a la “xinitat”.

Per als xinesos el passaport es porta a la sang, per això s’entenen ara les furibundes reaccions de molts xinesos, però també s’enten que molts d’altres no hagin fet el menor cas a la polèmica doncs saben perfectament que tot i que a partir d’ara el DNI de Gong Li sigui singapurès, el seu passaport sanguini ha estat, és i serà sempre xinès.

Una resposta per a “Traïció a la Pàtria”

  1. […] vol dir American Born Chinese (Xinès nascut a Amèrica). Per als xinesos un huayi 华裔, que com us comentava l’altre dia segons la peculiar percepció que els xinesos tenen de la nacionalitat, és un xinès de cap a peus […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: