Estem de Llet

Novembre 3, 2008

Ara que ja han passat uns dies des de la famosa polèmica de la llet sembla que les aigües tornen a baixar més calmades. O no. Evidentment el consum de llet no és encara (i trigarà a ser-ho) igual que abans, però mica en mica les empreses supervivents del tsunami làctic (la crisi s’ha endut per davant 2 gegants lleters xinesos com eren  Sanlu i Mengniu) intenten reestablir la confiança del consumidor amb tímides mesures com les que veiem a la fotografia:

Si us hi fixeu bé al brick de llet hi ha enganxat un gomet verd amb una inscripció. Vejem-lo ampliat.

Bé, perdó, potser veure’l més aprop no us ajuda gaire a saber que diu exactament. La traducció seria: “el producte ha superat les inspeccions i está totalment d’acord amb la normativa per a la limitació de melamina”. Bé, tot és qúestió de confiança… limitació de melamina? Això vol dir que no n’hi ha? o que n’hi hem posat més poqueta per si així no és tan perillosa? No sembla un missatge gaire tranqulitzador… Per sort jo, com a bon mamífer que ja ha superat la fase de lactància, ja fa temps que no bec llet però no deixo de pensar en el dilema que afronten la major part de pares xinesos a l’hora de donar de menjar als seus fills.

Així, tot i que el govern xinès en un gest sense precedents (alguna cosa es mou a la Xina) ha reconegut la seva responsabilitat en la crisi, no sembla que la confiança en el consumidor es reestableixi així com així, i menys en un poble com el xinès que té motius històrics de sobra per desconfiar dels seus governants. Una prova d’això que dic és que la psicosi alimentària ha transcendit l’estricte àmbit làctic i ja ha passat a altres sectors alimentaris.

Ja fa uns dies que a Beijing tothom et diu i et recomana que no compris taronges. Taronges? Que extrany penses, ja que els xinesos sempre els manca temps per fer-te un discurset sobre el que és i no és bo menjar per a la salut, que els hi ha agafat ara amb les taronges? Fins ara creia que eren un aliment saludable… Potser també duen melamina? No, però tampoc es per estar gaire tranquil. L’últim rumor que corre per Beijing és ni més ni menys que hi ha una partida de taronges infestades de cucs generats a causa dels pesticides.

Sent racionals no s’ha de patir per res, ja que tot sembla un dels altres rumors sense fonament, però un per si de cas ja no compra taronges. És una prova de que els xinesos, sempre desconfiats, ja no es refien de res. Els repetits escàndols han generat que la inseguretat alimentària, una cosa que no apareix a la premsa però si a les converses, sigui d’aquelles que fa feredat. Tothom sospita (no sense raó) que el cas de la llet no ha estat sinó la punta de l’iceberg, que no hi ha controls seriosos i que amb la màxima del benefici a qualsevol preu que s’ha implantat amb força en aquest país, el següent escàndol no trigarà en caure. Esperem que s’equivoquin però, motius per a la confiança, no gaires.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: