Liu Xiang, l’ídol caigut

Octubre 30, 2008

Si Liu Xiang, l’antic recórdman dels 110m tanques i medalla d’or als JJOO d’Atenes 2004, fos una empresa i cotitzés en borsa, a hores d’ara les seves accions estarien en sintonía amb les d’empreses immobiliàries i financeres en el mercat de valors. Que ha passat perquè el probablement atleta més admirat de la història xinesa, hagi desaparegut per complet del primer plà mediàtic i publicitari?

Bé, és per tots sabut que la fama i l’èxit són efimers, que tot el que puja baixa, i que la terra és plana, però realment no s’entén un descens tan vertiginós sense explicar l’ascens anterior. L’any 2006, just després d’aconseguir a Lausanna el récord mundial dels 110m tanques, Liu Xiang va afirmar orgullós davant la premsa: “aixó és una prova de que els atetes asiàtics podem correr tant o més rápid que els blancs o els africans”. La frase tot i anar carregada de raó, va ser interpretada per molts a Xina com una demostració del ressorgir de Xina i de la raça asiàtica. Liu es va convertir ràpidament en poc més que un heroi nacional. Totes les grans marques xineses i internacionals i els grans mitjans de comunicació es barallaven per publicitar articles amb la seva imatge, que com una gran taca d’oli s’anava extenent per tots els racons del país fins que ja gairebé no quedava cap xinès que no sapigués el nom de Liu Xiang, que per a més mística del personatge en xinès 刘翔 significa “el volador”.

Des de l’any 2006 tot el poble xinès esperava ansiós i orgullós que Liu Xiang es coronés novament campió olímpic a la gran final dels JJOO de Beijing. Amb gairebé 100.000 persones enfervoritzades cridant el seu nom. La nació sencera es va aferrar al somni, fins al punt de que la major part de xinesos enquestats afirmaven que la seva més gran il·lusió en els JJOO de Beijing era veure Liu Xiang guanyar la medalla d’or a l’estadi d’El Niu del Ocell. Amb aquesta expectativa les entrades per a la gran final es van pagar a preu d’or. Tot estava preparat per a la gran festa, tot havia de sortir perfecte. Però, oh! catastrofe! Anys i mesos de propaganda i mitificació havien fet oblidar a molts que Liu continuava sent humà.

Ningú va fer cas al mal any esportiu que portava Liu Xiang, escenificat en la pèrdua del récord mundial a mans del cubà Dayron Robles. Fins i tot molts van pensar que així, podria no només derrotar el seu gran rival a la final sinó també recuperar el récord del món perdut.

I va arribar el dia, el fatídic 18 d’Agost, en una de les rondes classificatòries on tot va esclatar. Liu, després d’una sortida falsa fa evidents senyals de dolor i després d’uns segons de reflexió decideix retirar-se a causa d’una lesió, ironies de la vida, al tendó d’Aquil·les. L’estadi queda emmudit mentre Liu es retira cap al vestidor. Ningú entén que passa. Els dies següents anys d’exageració i propaganda esclaten: la nació se sent ofesa i traïda pel seu heroi. Ningú es creu la lesió i tots l’acusen de covardia, de retirar-se per no haver de sofrir la humiliació de veure’s derrotat a casa. Al carrer i als fòrums d’internet la mateixa societat xinesa el linxa i l’insulta per no haver sabut estar a l’alçada del mite que ella mateixa havia contribuït a crear.

I això que, per sort, la derrota de Liu no va impedir que Xina quedés primera al medaller olímpic. En qualsevol cas Liu Xiang passa a engreixar la llarga llista de cadàvers esportius generats per la visceral societat xinesa, immadura per assimilar l’èxit i immadura encara per assimilar el fracàs.

Dos mesos després que se’n ha fet de l’ídol caigut? Fa poc ha tornat als entrenaments però tothom diu que ja no és el mateix. Potser mai més serà el mateix. Ahir un en un comunicat al diari, el seu entrenador admetia que Liu necessitarà ajuda psicològica per recuperar-se del trauma. Per a més detalls podeu clicar la notícia:

http://www.elpais.com/articulo/deportes/drama/Liu/Xiang/elpepudep/20081029elpepudep_5/Tes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: