Ni Cristo a l’església?

Octubre 26, 2008

Durant el viatge a Filipines de l’agost passat vam poder comprovar in situ com la religiositat cristiana de l’arxipèlag no és pas un tòpic. Ans al contrari, al camp, a la ciutat, a la mar, als amulets i estampes que porta la gent comú… a tot arreu es respira un fervor cristià  que al nostre país, sortosament, s’ha anat perdent amb el temps. L’Església cristiana és allà omnipresent, i dic cristiana perquè és precisament l’església catòlica la que sembla estar en retrocés en favor d’altres sectes en auge com els Adventistes del 7è dia, els Testimonis de Jehovà o sobretot la que heu vist a la fotografia i una de les més importants: la Iglesia Ni Cristo (en tagalo, Església de Crist).

Paradoxalment la Iglesia Ni Cristo, té les eglésies ben plenes de fidels. Des de les grans ciutats fins als pobles més petits, a tot arreu hi tenen presència. Els seus edificis són molt significatius i fàcils de trobar ja que tenen tots el mateix estil arquitectònic neo-gòtic amb capitells punxeguts. La Iglesia Ni Cristo té les esglésies tan plenes que amb la gent sobrant han pogut construir una poderosa i inquietant xarxa amb notable influència i ramificacions en la política, l’exèrcit i els mitjans de comunicació filipins.

Considerada herètica per l’Església Catòlica per no acceptar la divinitat de Crist i per intentar reestablir els principis de l’església primitiva, en el fons el seu ideari social ultraconservador no difereix pas gaire:

No a l’abort, no al sexe (extramatrimonial), no als anticonceptius i no a l’esterilització. Bravo. No és gens difícil trobar cartells d’aquests per tot el territori filipí. Les campanyes com aquestes s’han intensificat d’ençà que el govern Filipí va aprovar l’any 2006 una llei que precisament facilitava l’obtenció de serveis anticonceptius i esterilitzants als hospitals, i penalitzava les famílies nombroses.

Amb 91 milions d’habitants i uns recursos escassos Filipines comença a tenir un problema (força recurrent al continent asiàtic) de sobrepoblació. No obstant les diferents esglésies cristianes es mantenen aferrades al seu dogma primigeni i continuen anant en direcció contrària al sentit comú fomentant arreu les polítiques natalistes. Actitud força irresponsable no només per el ja comentat problema de la sobrepoblació, sinó també per la propagació del VIH. Mentre a occident l’església “ja pot dir missa”, a paísos com Filipines o molts d’altres d’ Àfrica o Amèrica Llatina encara conserven una notabilíssima influència social. Fins quan? potser fins que ja sigui massa tard. En qualsevol cas, mentre a Filipines hi ha Iglesia Ni Cristo a casa nostra Ni Cristo a l’església.

Que es comencin a preguntar perquè.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: