Avi Park

Octubre 23, 2008

Quan un camina per qualsevol ciutat xinesa, i Beijing lògicament no n’es cap excepció sinó més aviat la més gran de totes les regles, no deixa d’observar amb curiositat l’abundància de parcs públics amb gronxadors que hi ha arreu. De vegades els gronxadors no només es limiten als parcs públics sinó que (com el de la foto) també se’n troben en qualsevol recinte de cases. En general són tots força nous, ben cuidats i amb el terra cobert amb rajoles de goma.

No obstant paradoxalment la quantitat i qualitat dels parcs és inversament proporcional al nombre d’infants que en fan ús. Mai s’hi veu cap nen jugant. D’acord que la política del fill únic ha reduït força la natalitat a les ciutats, però això no vol dir que hagi acabat amb tots els infants i encara menys amb les seves ganes de jugar.

A que és degut? Senzillament a Xina, a diferència d’altres països del món els adults, i en major mesura els jubilats, han colonitzat plenament aquest “ecosistema” urbà. Com ho sentiu, els gronxadors a Xina són per a ús i gaudi de la gent de la segona i tercera edat. A part de ser un lloc d’encontre social, és també i encara que no ho sembli, una de les millors i més barates inversions en sanitat. A qualsevol hora del dia, en qualsevol moment de l’any, trobes a gent gran exercitant musculs i extremitats. Alguns, ancians amb una asombrosa flexibilitat i una salut de ferro.

Vistos els resultats positius em faig la pregunta: Seria aplicable això al nostre país? Bé, materialment sens dubte. El cost en la construcció d’aquests parcs no seria res en comparació amb la quantitat de diners que s’estalviaria la sanitat pública tan sols en el tractament de dolències musculars. El principal problema que ho fa inviable és la mentalitat. Si a Catalunya o a qualsevol lloc d’Europa un avi o àvia es posa a moure les caderes i a fer unes extranyes flexions en un gronxador públic, immediatament será posat al catàleg de sonats del barri. Una llàstima… En fi, però per intentar-ho que no quedi, així que per un cop i sense que serveixi de precedent, em disposo a fer una solemne crida:

“AVIS I AVIES DE CATALUNYA!! COLONITZEU ELS GRONXADORS!!!”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: