San Miguel, allà on va… triomfa?

Setembre 29, 2008

Segur que molts heu sentit aquesta frase, un dels eslògans més cacarejats de la publicitat cervesera al nostre país. El lema certament es basa en que San Miguel podriem dir que és la marca de cervesa hispànica més internacionalitzada. Tot i que no és ni molt menys la més beguda al nostre país, si molts heu viatjat a l’estranger i heu anat a supermercats i bars, haureu observat com no és gaire difícil trobar-la arreu. No obstant per a sorpresa de propis i extranys, sovint aquesta San Miguel no és pas la marca per tots coneguda sinó una altra (i molt més important que aquesta) que porta exactament el mateix nom.

¿


o bé

?

Quan vaig arribar a Xina, ja em va sorprendre positivament el fet que en multitud de llocs venien cervesa San Miguel, una alternativa excel·lent i no molt cara a la sempre dessaborida i esbravada cervesa xinesa. Al arribar a Filipines durant aquest estiu, la sorpresa ja va ser majúscula al observar que, fins i tot als llocs més remots i allunyats, era gairebé impossible trobar una cervesa que no fos San Miguel. Tanta coincidència em resultava extranya així que al arribar a Beijing em vaig posar a investigar i per fi trobar el quid de la qüestió:

L’orígen de la cervesa cal situar-lo a Filipines l’any 1890, quan l’empresari Enrique María Barretto de Ycaza va inaugurar a la vila de San Miguel (avui anomenada Cebú City) la Fabrica de Cerveza San Miguel. En pocs anys, la cervesa es va començar a vendre als països del Sud-Est Asiàtic, Xina i Hong Kong, i la marca es va anar consolidant amb els anys fins a ser el que és avui: una de les cerveses més consumides d’Asia (i del món).

Paral·lelament, a Lleida l’any 1946 en plè franquisme Enrique Suárez Rezol fundava la cervesera “La Segarra” que 11 anys després del seu naixement, el 1957, signaria un pacte amb Andres Soriano, filipí d’orígen espanyol i president de la poderosa San Miguel Corporation Filipinas. El pacte permetia a La Segarra renombrar-se com a “San Miguel, Fábricas de Cerveza y Malta, S.A.” Aquesta empresa, sempre independent de la Filipina, és la que fabrica la cervesa que consumim avui dia a la península ibèrica i Europa. Així que a l’estranger moltes vegades cal fixar-nos bé, doncs la San Miguel que bevem pot molt ben ser la filipina i no pas la hispànica (tot i que el sabor certament és força similar).

Així, és cert que San Miguel allà on va triomfa i probablement ho segueixi fent però, quina San Miguel?

A continuació dos espots de les San Miguels. Amb aquestes campanyes publicitàries, un no enten com s’han arribat a fer tan famoses…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: