Mala llet

Setembre 24, 2008

La paraula Xina torna a estar aquests dies en boca de tothom. I de nou fent referència a males notícies. Si anteriorment havien estat la qualitat de les joguines o de la pasta de dents, aquest cop ha tocat el torn a la llet. 22 de les 109 empreses làctees de la Xina (entre les quals els dos principals gegants del sector Sanlu i Mengniu) han hagut de retirar els seus productes del mercat degut a una intoxicació massiva per l’ús indiscriminat de melamina en els seus productes. El nombre de víctimes ja ascendeix a 4 i són més de 13.000 els infants hospitalitzats afectats de problemes renals.

De nou un revés pels productes Made in China, mundialment famosos per els seus baixos costos i també per la seva baixa qualitat. És una situació que genera i seguirá generant conseqüències indesitjables, però que té unes causes molt clares:

Xina és un país en desenvolupament que produeix béns i serveis no només per als seus 1.300 milions d’habitants sinó també per a bona part de la població mundial. Aquest paper en l’economia mundial és relativament nou, s’ha esdevingut en els darrers 20 anys. Per a moltes empreses xineses, encara avui dia, quan senten a parlar de controls i estándards de qualitat els sona a grec (com diuen ells enlloc d’utlitzar la nostra vella i gastada frase de “em sona a xinès”). En tan sols 20 anys han pogut desenvolupar admirablement una indústria amb una capacitat productiva encomiable, però trigará bastant més a posar a l’alçada un sistema efectiu i fiable de controls productius i de qualitat. A Europa vem trigar força més anys a aconseguir-ho i a l’Estat Espanyol algú encara recorda el cas de l’oli de Colsa com a exemple que no estem en condicions de donar lliçons a ningú.

Una segona causa, més important que la primera, és la pressió del preu i l’avarícia del benefici. Les empreses xineses (amb la complicitat també dels inversors occidentals) están obligades a fabricar a un preu de cost molt baix, senzillament per tal de colocar al mercat productes amb un preu assequible a una població amb un poder adquisitiu majoritàriament baix i a la qual es vol fer adquirir pautes de consum que anteriorment no tenia (el consum de llet és relativament recent a Xina, i vist el que ha passat aquests dies no se li augura gaire bon futur). Els estrets marges de benefici col·loquen aquestes empreses al límit de l’encara tova legalitat. Per tal de produïr a preus baixos i beneficis alts cal retallar costos, i ja hem vist d’on els han retallat les empreses lactees.

Deixant les lamentables conseqüències al marge, és interessant veure aquests dies com emergeix lentament a Xina una certa consciència cívica com a mecanisme de pressió al poder: els fórums d’internet bullen de comentaris i al carrer la indignació és la tònica general. La pressió popular ja s’ha cobrat una víctima en forma de dimissió (Li Chang Jiang, cap de l’Agència de Seguretat Alimentària) i ha obligat al ministre de sanitat Chen Zhu a comparèixer públicament per donar explicacions. Les penes de presó o mort per als responsables de l’empresa (que sabien de l’escàndol mesos abans de que es produís i van esperar fins a despres dels JJOO per no tacar l’esdeveniment) es preveuen exemplars, com sol passar a Xina en aquests casos tan “populars”.

Tot i la Mala Llet, de ben segur que el cas contribuirà no només a la millora dels controls de qualitat en general sinó també per adonar-nos que alguna cosa es mou, i seriosament, en la societat xinesa.

2 Respostes to “Mala llet”

  1. […] 3, 2008 Ara que ja han passat uns dies des de la famosa polèmica de la llet sembla que les aigües tornen a baixar més calmades. O no. Evidentment el consum de llet no és […]

  2. […] dels escàndols de la llet adulterada o de les joguines defectuoses (citant tan sols els exemples més mediàtics) la fama dels productes […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: