Fi del somni

Setembre 19, 2008

Ahir 17 de setembre, es varen clausurar amb una altra espectacular cerimònia, els Jocs Paralímpics de Beijing 2008, tancant així l’exitós cicle olímpic xinès de l’any 2008. Acaba així un somni fet realitat per a milions de xinesos: albergar amb èxit la major competició esportiva mundial i la major i més ben organitzada campanya publicitària de l’època contemporànea. Com sempre sol passar, caldrà veure ara si moltes de les mesures aplicades durant els JJOO (neteja intensiva de la ciutat, reducció del trànsit i dels nivells de contaminació, millora del nivell dels serveis públics…) tindràn alguna continuïtat i contribuirán a fer una ciutat més habitable, o per contra haurán estat tan sols un forçat maquillatge de posa-i-treu.

Tot i que els Jocs Paralímpics concentren molta menys atenció que els seus homòlegs olímpics (sent injustament relegats dels titulars a les pàgines de breus) són precisament l’esdeveniment que encarna i materialitza millor els tan cacarejats valors olímpics i esportius, ja en franca retirada de l’esport professional: l’esforç per la superació personal, la importància de participació per sobre de la competitivitat i sobretot l’exercitació sana del cos.

Uns Jocs també, que a Xina han servit per despertar una certa consciència entre la població envers els discapacitats. Una temàtica pràcticament inexistent abans d’aquest esdeveniment, com ho demostra la incontable quantitat de barreres arquitectòniques que hom pot trobar a diari a qualsevol ciutat xinesa, i la dificultat d’inserció social i laboral amb que es troben els seus 83 milions de .minusvàlids (fins i tot moltes de les obres de millora en aquest sentit de cara als Paralímpics són del tot provisionals, sembla que sense gaire continuïtat).

Per acabar, acomiadem amb unes imatges d’un dels esports paralímpics més espectaculars, el bàsquet en cadira de rodes, una prova de que pot fer vibrar tant o més que el bàsquet professional.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: