… i ombres

Setembre 12, 2008

Tot i que els JJOO de Beijing han estat uns dels millors de la història, cal també posar una mica el dit a la llaga en alguns exemples negatius que s’haurien pogut evitar perfectament. La cultura xinesa d’arrel confuciana dóna una gran importancia al que a Catalunya anomenem: salvar les aparences, o el “que dirà la gent”. No importen les misèries interiors, siguin del tipus que siguin, el més important és transmetre una bona imatge a l’exterior. Aquesta és una característica que comparteixen moltes cultures, la nostra també, però avui dia té molta més rellevància en aquesta part del planeta. Sense això no s’entenen algunes de les coses o fets que s’han anat sabent dels passats JJOO. Alguns d’ells admesos i justificats (oficialment) amb l’excusa de: “era el millor per als interessos de la nació”. Almenys aquest cop el govern xinès no ha pecat de falta de transparència, punt remarcable. No obstant, ja sabem tots que els “interessos nacionals” sovint no són altra cosa que els interessos particulars d’aquells qui els formulen. Aquí en van 3 exemples:

1) Focs artificials falsos durant la cerimònia inaugural: molts dels focs artificials que milions d’espectadors van veure per televisió, no eren altra cosa que efectes generats per ordinador. Mai van il·luminar el calitxós cel de Beijing durant la nit del dia 8 d’agost.

2) Playback vergonyós: la nena que havia de cantar durant la cerimònia inaugural ho tenia tot menys un rostre bonic (a criteri dels organitzadors). Així que en nom dels interessos nacionals i per tal de donar “bona imatge” van decidir a última hora fer-ne cantar una altra de més bufona. Cantar? No exactament. La veu continuava sent la de la primera nena. Per voler quedar bé i donar tanta imatge de perfecció artificial, van acabar aconseguint tot el contrari. En resum, tota una declaració d’intencions per a la joventut xinesa: no importa el talent, tan sols la imatge.

3) 16 anys? L’equip de gimnàstica femenina xinès, ha arrasat als JJOO. Les seves integrants després d’una disciplina de treball i entrenaments espartana durant els últims 7 anys han sumat victòria rera victòria. Però sobre una d’elles pesa una ombra de sospita, que potser injustament s’extén sobre tot l’equip xinès. L’edat mínima per participar en competicions de gimnàstica en uns JJOO és de 16 anys, però molts dubten que la gimnasta He Kexin compleixi aquests requisits. Jutjeu vosaltres mateixos… La polèmica esta servida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: