Beijing 2008. Llums…

Setembre 11, 2008

Com tots ja sabreu, no hem estat a Beijing durant la celebració dels JJOO. Un any vivint in situ els preparatius, la cantarella oficial, i les milers de repeticions de spots, cançons i lemes gastats van esgotar la nostra paciència i vam fugir tan lluny com ens va ser possible. Ara bé, això no treu que en poguessim fer un seguiment del esdeveniment des de la distància, i no només des de l’òptica esportiva. Ara que han acabat els JJOO (tot i que no pas els paralímpics) és hora de posar en una balança el que ha estat el bo i millor d’un event que per bé o per malament marcarà un abans i un després en la història contemporània del s. XXI. La frase pot semblar magnànim però no ho és gens: el procés d’obertura de Xina (i no nomès en la vessant econòmica) ja no té marxa enrere. Les conseqüències d’aquest procés les veurem i viurem tots i totes en els propers anys, ja que el seu abast econòmic, polític i lamentablement mediambiental trascendirà les pròpies fronteres xineses i asiàtiques.

El cert es que analitzant-ho ja amb una certa perspectiva, La realitat s’ha encarregat de desmentir una per una, totes les previsions catastrofistes que des d’occident s’havien vaticinat per a aquest estiu a Beijing:

– Ni el Falungong, ni els independentistes Taiwanesos, tibetans o uigurs es van deixar veure durant els JJOO (tot i els 3 atemptats que es van produïr a la regió musulmana del Xinjiang, que no van tenir la repercussió mediàtica que pretenien).

– La qualitat de l’aire a Beijing, tot i que francament millorable, ha estat la millor que es recorda (i registra) en les darreres dècades, i el tràfic (això si que ho hem viscut i ho vivim en primera persona) el més fluïd que hem vist mai a la capital. La contaminació no només no ha influït gens en el rendiment dels esportistes sinó que  la quantitat i la qualitat dels rècords assolits ha sorprés fins i tot als propis organitzadors. Clars exemples són els 100 i 200 metres llisos a càrrec d’Usain Bolt, els 8 rècords i medalles d’or de Michael Phelps i sobretot, tot i passar més desapercebut, el nou record olímpic de marató assolit per el kenià Samuel Wanjiru.

– L’organització i la perfecta execució de les cerimònies d’inauguració i clausura han estat de les millors que s’han vist mai en uns JJOO. Cap de les delegacions ha tingut problemes d’adaptació a la dieta, cultura o l’entorn i la ciutat es troba en el millor estat de netedat que turistes i residents han pogut veure mai.

– Xina ha aconseguit per primer cop a la història posar-se al capdavant del medaller, tot i que alguns per deslluir-ho ja han apuntat que la classificació no és justa, doncs haurien de primar criteris com la ràtio de medalles per habitant.

En definitiva, el 2008 en general ha estat un mal any per a Xina, però això no pot deslluïr ni un xic el fet que aquests JJOO han estat uns dels millors de la història (amb permís de Barcelona).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: