La Gran Muralla al mar

Juliol 13, 2008

El passat cap de setmana varem anar al punt on la Gran Muralla “desemboca” al mar. Una part que els xinesos anomenen Laolongtou, és a dir “el cap del vell drac”. De fet, de vell en té bastant poc, doncs fins fa escassos vint anys aquest fragment a dures penes constava de quatre roques mal disperses a mode d’espigó marítim. La reconstrucció ha estat total i quan un és allà  té més la sensació d’estar en una mena de parc temàtic que no pas en un indret històric. És un sentiment bastant freqüent quan es visita el patrimoni històric xinès.

Com ja hem dit algunes vegades la Gran Muralla, tot i el misticisme i l’admiració que desperta a occident, és i ha estat una de les obres més inútils de la història de la humanitat. Si bé és cert que és el símbol més clar i exagerat de la divisió entre nòmades i agricultors, també ho és que durant els seus gairebé 2000 anys d’existència no va poder impedir tota mena d’invasions bàrbares, fossin mongoles, manxús o d’altres tribus estepàries el rastre històric de les quals s’ha difuminat completament en el temps. A més, les successives reconstruccions de la Gran Muralla durant la seva dilatada existència tan sols varen ser dutes a terme per dinasties purament xineses, és a dir agricultores. Quan els Tang (turcs) al s.VII, els mongols (s.XIII) o els manxús (s.XVII) van regir els destins de Xina, no van dedicar ni un sol cèntim a refer tan megalòmana estructura, doncs sabien prou bé que gràcies a les seves debilitats ells havien pogut arribar al poder.

Ja que els Qing, foren l’última de les dinasties imperials que va governar Xina  des del s.XVII fins al s.XX (bé, hi ha gent que diu, no sense raó, que el Partit Comunista és en realitat una nova dinastía i de fet no es comporta d’una forma gaire diferent a les seves predecessores) això suposa que la majoria de trams de la Gran Muralla  han estat abandonats durant 400 anys. El seu estat ruinós es va mantenir fins ben entrada la dècada dels 80, quan novament una altra “dinastía” xinesa, va emprendre’n de nou la reconstrucció, tot i que aquesta vegada per motius molt diferents.

Si voleu saber una miqueta més sobre la història de la Gran Muralla, podeu clicar aquí.

2 Respostes to “La Gran Muralla al mar”

 1. bloctdi said

  Bones!
  Aquesta setmana hem citat el teu bloc al nostre programa “Bloc.Tdi” que s’emet a les televisions locals de la TDIP (www.tdip.cat). Pots veure’l a bloctdi.wordpress.com.

  Esperem que t’agradi.
  Fins la propera!

 2. galldeferro said

  Gracies Helena! Molts records! Ara estic de vacances i el blog de moment esta sense actualitzar, a partir de setembre noves noticies!

  Salut!

  Dani

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: