Plou i fa sol

Juliol 7, 2008

Ahir va fer un dia assolellat a Beijing. És un fet realment excepcional per aquestes dates i no és pas perque plogui massa. En totes les ciutats del món la contaminació és sempre més elevada en els mesos d’estiu, però en el cas de Beijing, assoleix uns nivells tan insostenibles que arriba a esmorteïr els rajos solars deixant durant setmanes una calitxa espessa, grisa i enganxosa que tot ho envaeix. Sembla però que aquesta situació no molesta pas gaire a bona part dels seus ciutadans a jutjar per la següent fotografia.

Beijing i un bon grapat de ciutats xineses, deuen ser encara els únics indrets del món on quan fa un sol que espatarra es poden veure molts més paraigües pel carrer que no pas quan plou. Per què? Senzillament per que el concepte o cánon de bellesa femení xinés fixa l’ideal en la blancor de la pell. Quan més blanc més bell. La morenor és associada a la pobresa, el camperolat i les feines poc qualificades de sol a sol. La blancor malaltissa en canvi, amb la riquesa, la ociositat, la delicadesa o el refinament. És curiós observar com anys de revolucions i de règim comunista no han fet variar el més mínim un cànon de bellesa que es remonta segles enrere i que sembla fortament arrelat en l’imaginari col·lectiu del poble xinès.

Així, el concepte de “prendre el sol” és inconcebible aquí. S’enten llavors que entre els milers de quilòmetres de costa xinesa, costi ingents esforços trobar una platja decent (l‘illa de Hainan n’és la gran excepció) on remullar-se i poder veure’s els peus dins de l’aigua. Les seccions de cosmètics dels supermercats desborden plenes de sabons, cremes i pòcimes blanquejadores per satisfer les fèmines xineses i la seva síndrome de “Michael Jackson”. Les locions protectores solars en consequència, brillen per la seva absència. Quan la ciutat es grisa i envoltada d’una boira espessa, milions de xineses surten al carrer alleujades, doncs cap raig de sol pertorbarà la tan ben cultivada blancor de la seva pell. Quan s’aixequen pel matí i els raigs de sol entren per la seva finestra exclamen “bff! quin mal dia que fa!”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: