Xina lliure de bosses

Juliol 4, 2008

Pel blog d’en Jordi m’assabento que ahir dia 3 de juliol es va cel·lebrar a Catalunya el “Dia sense bosses de plàstic“. Una bona iniciativa sens dubte però del tot insuficient per conscienciar a la població de l’alt nivell de contaminació que generen aquests objectes i canviar-ne definitivament els hàbits de consum. Si no es prenen mesures reals, la celebració dels Dies Sense… (X) ja s’esta veient que serveix de poca cosa, tal com sol passar cada any per exemple amb el Dia sense cotxes, que presenta uns nivells de tràfic i retencions similars als de la resta de dies de l’any. Está molt bé per conscienciar a la gent, però no podem seguir anys i panys enquistats en els “Dies Sense…” i després tornem-hi tots.

Al post del passat 10 de gener, us parlava de la nova llei que s’havia aprovat a Xina en contra de l’ús indiscriminat de les bosses de plàstic fines, que arribava als estratosfèrics nivells de 3.000 milions al dia. 2 per dia i habitant. La llei prohibia completament l’us de les bosses vermelles ultrafines com les que veieu a la fotografia en tot el territori xinès:

bosses-plastic.jpg

A part d’això també establia que les bosses de plàstic de supermercats i comerços serien de pagament, amb un cost que varia des de els 0,04€ als 0,06€ depenent del tamany o l’establiment. Que a Xina, un dels països amb legislacions mediambientals més laxes, uns índexs de contaminació galopants, i denunciat repetides vegades per incomplir tot allò incomplible, ens hagi ja passat al davant amb una iniciativa tan senzilla com efectiva ens hauria de fer reflexionar sobre el grau de conscienciació que existeix a la nostra societat i sobretot a la nostra classe política.

Tot i aprovar-se al més de gener, la llei no va començar a entrar en vigor fins l’1 de juny, es a dir tot just fa un mes. Va anar acompanyada d’una gran campanya de publicitat i realment un servidor i molts altres milions de xinesos si que vam poder notar amb força l’abans i el després. Avui, almenys a Beijing, ja és gairebé impossible trobar bosses que no siguin de pagament. Tan sols en alguns mercats o tendes de carrer, poc permeables a tota mena de legislació, es continuen donant les bosses de plàstic ultrafines. Segurament en moltes parts del territori xinès on el poder estatal és dèbil, la mesura és de difícil aplicació sense un nivell de consciència elevat que molts dels seus ciutadans encara no tenen, però almenys ha servit per reduir dràsticament aquell consum desaforat.

En definitiva, val més tard que mai però cal donar suport a la mesura que promou la Fundació Catalana per a la Prevenció dels Residus i el Consum Responsable d’aplicar una ecotaxa sobre cada bossa de plàstic de 0,20€. Seria una mesura molt útil no només per reduïr-ne el consum sinó per desenmascarar algún que altre empresari o entitat que podria molt ben ser que s’hi oposés…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: