Saltant la Gran Muralla

Juny 19, 2008

Un dels monuments més emblemàtics de Xina i de tota la humanitat és l’anomenada Gran Muralla. A part de ser completament fals i estúpid el mite que diu que és l’única construcció humana visible des de l’espai (caldria veure si no entenem per construccions humanes les ciutats, les autopistes o sobretot l’aberració urbanística que estan construint a Dubai), la Gran Muralla ha estat també una de les construccions més inútils de la història, doncs en els seus 2.000 anys no va impedir que les tribus nòmades del nord envaïssin repetides vegades l’ auto-anomenat imperi del Mig.

Els anys passen però els xinesos semblen encaparrats en repetir els seus errors. Com que avui, excepte a Israel, ja no está gaire de moda construïr muralles físiques, han optat per construir-les a la xarxa. És el que tots coneixem com la censura xinesa a Internet, o el que molts anomenen ja la nova Gran Muralla. Però tot i les distàncies en el temps i la tecnologia aquesta nova Gran Muralla, segueix éssent tant vulnerable com la vella, i és que aquí semblen no haver après la màxima de que no es poden posar portes a la mar.

El post d’avui parla sobre tres fàcils mètodes d’esquivar la censura xinesa a internet, tot i que em consten que n’hi ha molts més. Són métodes molt útils i que a desgrat he d’utilitzar a diari per escriure aquestes línies i per llegir els vostres blocs, ja que blogspot.com , wordpress.com i una llarga llista de planes web són totalment inaccessibles de no tenir aquesta mena de recursos:

1) Tor: únicament válid per al Mozilla Firefox . És un programa, que un cop instal·lat i activat com a complement del navegador, et permet saltar a plaer la censura xinesa. L’únic inconvenient és que et ralenteix una mica la velocitat de connexió. El que fa el programa és senzillament connectar-te a les pàgines censurades a través de servidors “segurs”, es a dir lluny de l’abast dels ciber-censors. A part d’això, també t’anonimitza la connexió, així que impedeix que es vigilin i registrin els webs que hem visitat.

install_torbutton5

install_torbutton4

Si el proveu de descarregar des de Xina, veureu com la pàgina oficial també ha estat censurada. Però no patiu, només cal buscar al Google “descargar Tor” i us apareixeran centenars de pàgines des d’on ho podreu fer igualment sense més problemes.

Per a instruccions de com fer tot el procés podeu consultar aquesta pàgina, de moment també lliure de censura:

http://advocacy.globalvoicesonline.org/projects/guide/

 

 

2) Gladder: exactament igual que el Tor, també només útil per al Mozilla Firefox. Personalment crec que és millor perquè no et ralenteix tant la connexió, és a dir que et va força més ràpid. L’unic inconvenient és que de moment no és compatible amb la nova versió 3.0 del Firefox, caldrà esperar l’actualització.

És pot descarregar des de la pàgina oficial, aquest cop sense censures:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2864

3) Free Gate: combina les millors prestacions dels 2 anteriors. És ràpid i compatible amb tots els navegadors (Explorer, Mozilla, Chrome i Netscape). L’únic inconvenient és que de vegades, aleatoriament, no funciona. El podreu descarregar aquí:

http://download.cnet.com/Freegate/3000-2085_4-10415391.html

4) Annonymouse: a través de les pàgines anonymouse.org , o www.pole.ws també podrem esquivar la censura xinesa i navegar de forma anònima, tot i que funciona força més lent que les dues opcions anteriors.

Una resposta per a “Saltant la Gran Muralla”

  1. […] la pell fina) tornen a tencar l’aixeta. Però de moment és així! S’han acabat les 1001 filigranes que els abnegats internautes haviem de fer per actualitzar el blog o veure pàgines prohibides. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: