Nou revés

Juny 13, 2008

El 2008 esta sent un any realment difícil per a Xina, i sembla que la tònica lluny de canviar es consolida cada cop més. L’últim revés que ha sacsejat i preocupat els xinesos ha estat ni més ni menys que el nou récord del món dels 110 metres tanques, aconseguit per el cubà Dayron Robles que ha deixat la marca en 12,87 segons.

Perquè? Doncs perquè l’anterior plusmarquista és ni mes ni menys que Liu Xiang (12,88), sens dubte l’esportista més famós de Xina, omnipresent en la televisió, diaris i tot tipus de campanyes publicitàries.

Campió olímpic a Atenes 2004, Liu és una mena d’heroi nacional, un mirall per a molts, la imatge d’un esportista jove, atractiu i triomfador. Virtuts que es promocionen des de tots els ámbits polítics i socials com les virtuts de la nova Xina. Per això, Liu és també la gran esperança olímpica per als propers JJOO. No importa que altres centenars d’atletes xinesos també optin a medalles en altres disciplines, Liu és i será el centre de totes les mirades. Les entrades per a la final dels 110 metres tanques dels JJOO olímpics de Beijing, estan esgotades des de fa mesos, sent l’única competició en que això es va produïr d’una forma tan rápida.

Si guanya, será la cirereta que culmini el gran pastís dels Jocs de Beijing, si perd (és a dir si no queda primer) será una mena de taca negra en els Jocs, només esborrable si Xina acaba sent primera en el medaller. La pressió que té sobre seu és enorme i podria ser contraproduent per a ell i per als milions de xinesos que desitgen la seva victòria. A Xina molt més que a d’altres països, el fracás d’un atleta emblema no és només un fracás personal, sinó que és vist com el fracás d’un país sencer. Si no triomfa, l’estat i la societat s’encarregaran de recordar-li d’una forma dura i cruel que és el responsable de la humiliació de la pàtria, i com a tal mereix la ignoráncia i l’oblit, quan no les amenaces directes.

El bo d’en Liu ha encaixat amb elegáncia el nou récord del món, però realment per dins segur que no deu estar gaire tranquil. Realment no m’agradaria ser a la pell d’aquest noi, ara bé tot sigui dit que d’aquesta manera la final també guanya en emoció, competitivitat i perquè no dir-ho, també en morbositat.

Una resposta to “Nou revés”

  1. […] va fer cas al mal any esportiu que portava Liu Xiang, escenificat en la pèrdua del récord mundial a mans del cubà Dayron Robles. Fins i tot molts van pensar que així, podria no només derrotar el […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: