Nissaga i els xinesos

Juny 10, 2008

L’altre dia perdent el temps al Youtube em vaig aturar a mirar un vídeo que podriem catalogar sense cap mena de dubte com un antecedent de les relacions comercials catalano-xineses. El vídeo és de la mítica i tan nostrada sèrie televisiva Nissaga de Poder:

Podem veure a diversos integrants de la saga dels Montsolís, tots cap-cots i lamentant-se per haver perdut un important contracte comercial amb… els xinesos! En un moment del vídeo apareix en Raimon Montsolís tot furibund que diu: "A veure si m’ho expliqueu!! Que ha passat amb els xinesos?? no ho acabo d’entendre! Com es va perdre un negoci que estava pràcticament lligat??" Si senyor Montsolís, una bona pregunta! Pregunta que s’han fet molts empresaris occidentals a la Xina (o fora d’ella) després d’intentar sense èxit establir una relació comercial al gegant asiàtic. A la sèrie-ficció es veu que tot era culpa de la pèrfida Montserrat Capdevila , la dona més malvada de la humanitat des que Eva va cometre el pecat original al paradís. Ara bé, aquells familiaritzats amb com funcionen les coses aquí, bé sabem que als pobrets Montsolís els han enredat com a xinos. Contractes firmats que no es compleixen, diners d’inversions que desapareixen misteriosament, projectes que s’encallen i que no hi ha manera que tirin endavant, negociacions interminables. Fer negocis a la Xina no és fàcil, ni molt menys és la nova terra promesa on creixen llonganisses dels arbres com molts es creuen. Cal paciència, coneixement de la seva cultura i ideosincràcia i sobretot oblidar tot allò que s’hagi pogut aprendre de fàcils teories matemàtico-economicistes que sobre el paper funcionen millor que el miracle dels pans i els peixos.

Com que és un tema del qual se’n podria parlar dies i dies, no m’extendré més i em limitaré a recomanar-vos efusivament un llibre que es diu "Mr.China" escrit per Tim Clissold, on es narra (basat en fets reals) molt amenament i amb sentit de l’humor, com un àvid empresari nord-americà perd 400 milions de dòlars en la seva primera experiència en el mercat xinès. Per prepotència, ignorància i desconeixement de la màxima que l’economia per molts que alguns encara ho creguin, no funciona a tot arreu igual. No té pèrdua.

Per sort la major part d’empreses internacionals ja han après d’aquests errors i coses com les que s’expliquen al llibre ja no passen (tan sovint).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: