El Carrer de la Cervesa

Mai 31, 2008

Ja fa uns dies, durant la nostra breu però intensa visita a Qingdao (veure post del 30 d’abril), varem visitar un dels suposats atractius turístics de la ciutat: el Carrer de la Cervesa. Que Qingdao tingui un carrer dedicat al suc de civada no és gens extrany donat que la principal cervesa de Xina i òbviament una de les més consumides del món, té la seu en aquesta ciutat des de 1903, fundada, com no, pels alemanys. Tot i això, la devoció dels xinesos per aquesta gran beguda no arriba ni molt menys al nivell de culte que té a l’Europa Occidental. Per començar la gran majoria comet el pecat més gran mai concebut de preferir beure-la calenta (a temperatura ambient) enlloc de freda, i en segon lloc, com també els passa amb el vi, no saben ni assaborir-la ni gaudir-ne. Perque ens entenguem tots, a Xina hi ha milers de marques de cervesa pero totes tenen exactament el mateix sabor aigualit, una graduació molt baixa (3,6º), i una absoluta incapacitat per mantenir la més mínima escuma encara que l’aboquis al got des d’un 5è pis. En resum, a Xina es beu cervesa i molta, però no existeix cap rastre d’una mínima cultura de la cervesa .

Potser per això el que podria haver estat una bona idea i un bon reclam per a la ciutat, s’ha acabat convertint a la pràctica en una cosa força esperpèntica i decadent.

Després d’agafar un parell d’autobusos i passejar una bona estona (l’accés no és facil) finalment s’arriba al citat carrer, coronat per la fabrica de cervesa Tsingtao.

Un cop dins calia assegurar-se de que aquell era exactament l’indret que cercàvem.

A mesura que es va avançant es comença a veure un curiós mobiliari urbà: bancs en forma d’ampolla i un moument que recorda una mena de sardana cervesera.

Més bancs amb referències cerveseres i unes jardineres-copa d’allò més integrades al mobiliari urbà.

Un "monument" fet d’ampolles de cervesa buides que no sabem encara a què o a qui anava dedicat, doncs no hi havia cap placa on posés absolutament res per clarificar-ho. A més i com haureu deduït, la forma amorfa tampoc ajudava gaire a desxifrar-ho.

Encara que ho sembli això no és pas la façana de cap edifici, tan sols és un aparador gegant d’un metre de fondària aproximadament, construït per exposar totes i cadascuna de les varietats de cervesa que elabora la marca Tsingtao. Un cop t’hi acostaves però, la pols i l’esgrogueïment propis d’una constant exposició al sol sense una mínima atenció, provocava que a dures penes es poguessin distingir entre elles.

Un altre símptoma de decadència de tot el conjunt, era que la major part dels bars del carrer de la cervesa estaven tancats, com el de la imatge de sota. La idea inicial era que en tots aquests llocs, es pogués consumir qualsevol de les desenes de varietats que té la marca Tsingtao (no les he pogut trobar encara a cap part de Xina) així com també diverses marques de cervesa estrangera. Com hem dit però, la manca de cultura cervesera, sumada també a la manca de cultura d’oci nocturn, ha provocat una manca de clients que està fent inviable el manteniment de tot el conjunt. Així que els antics bars cervesers que no han tancat, s’han passat a un negoci més segur i estable i s’han anat reconvertint en restaurants-marisqueries, un altre dels grans atractius de la ciutat.

Per últim un barril gegant de cervesa amb una inscripció en xinès sobre la porta que diu: "habitació per als borratxos". La broma estaria bé sino fos perque el barril també estava tancat i en procés de degradació accelerat.

En definitiva, una gran idea però implantada en el lloc i el moment inadequats. Tan sols esperem que, tal com ha passat al nostre país en els darrers anys, a la Xina comenci també a sorgir un interés pel món de la cervesa. És l’única possibilitat que li queda a un agònic carrer per a sobreviure a una ràpida i accelerada decadència
.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: