La maledicció dels Fuwa?

Mai 26, 2008

En un poble tan extremament supersticiós com el xinès, tan aficionat a la numerologia, que representa una creencia popular tan extesa que molts la cataloguen gairebé com a religió, un any tan replet de catàstrofes com l’actual no podia passar desapercebut per a elaborar tot tipus de teories abstractes al seu entorn. Quan a més les catàstrofes coincideixen amb el que havia de ser l’any de Xina per excelència, el 2008, la imaginació popular es desborda i comencen a circular tot tipus de rumors que parlen d’una maledicció. En aquest cas es la maledicció dels Fuwa, que és el nom que reben a Xina les 5 mascotes olímpiques. Perquè? Doncs perque associen les catàstrofes viscudes fins al moment (i les possibles que queden per venir) amb el significat de les 5 mascotes. Vejem-lo.

Nom

Beibei (贝贝)

Jingjing (晶晶)

Huanhuan (欢欢)

Yingying (迎迎)

Nini (妮妮)

Gènere

nena

nen

nen

nen

nena

Anell Olímpic

Blau

Negre

Vermell

Groc

Verd

Element

Aigua

Metall

Foc

Terra

Fusta

Representació

Peix

Panda gegant

Flama olímpica

Antílop tibetà

Oreneta

Personalitat

tendre, pur

honest, optimista

extrovertit, entusiasta

animat, vivaç

innocent, joiós

Ideal

prosperitat

felicitat

passió

salut

bona sort

Esports

Esports aquàtics

Aixecament de pesos, judo, etc.

Esports de pilota

Atletisme

Gimnàstica

Inspiració

Decoració típica de l’any nou Xines, pintures de peixos i flors de lotus

Panda gegant; Porcellanes de la dinastia Song

Dibuix de Foc de les Coves Mogao

Antílop tibetà, vestits ètnics del Tibet i Xinjiang

Oreneta estels que fan volar els nens

Notes

En la cultura tradicional Xinesa, el peix representa prosperitat. El caràcter xinés () es pronuncia igual que “abundància” ( / )

L’ós Panda Gegant, es un símbol per la nació Xinesa i com a especie en perill d’extinció és un símbol de la defensa del Medi Ambient. També pot representat la harmoniosa convivència entre homes i natura.

En Huanhuan representa la passió per l’esport, l’esperit Olímpic “Citius, Altius, Fortius” (més ràpid, més alt, més fort).

L’Antílop Tibetà es un especie en perill d’extinció i es endèmic de l’altiplà del Tibet. L’elecció d’aquest animal ha estat marcada per la controvèrsia, degut a l’ocupació que Xina manté en el Tibet.

L’Oreneta es un missatge que arriba la Primavera que representa la felicitat segons la cultura xinesa. També és símbol de bona sort. El caràcter xines per escriure Oreneta () també està present en l’antic nom de la ciutat de Beijing: Yanjing (燕京

I ara veurem les suposades analogies de malastrugança:

1) Ying Ying (color taronja). Representa un l’antílop tibetà, és a dir les revoltes del Tíbet del passat més de març.

2) Huan Huan (color vermell). Es l’únic dels 5 que no representa cap animal, tan sols representa la flama olímpica, i tots ja sabem l’autèntic calvari que ha viscut el recorregut de la torxa per molts països occidentals.

3) Jing Jing (color negre). El Panda, l’habitat natural del qual és la província de Sichuan, la més devastada i afectada pel terretrèmol del passat 12 de maig. Tot i que l’epicentre va tenir lloc en una àrea que pertany al Tíbet històric (molt més extens que el territori que Xina defineix com a Tíbet) i per tant alguns també l’associen amb Ying Ying.

4) Nini (color verd). Representa una oreneta, ocell en que molts a la Xina s’inspiren per a elaborar una de les seves aficions més grans: fer volar estels. La ciutat de Xina que és el bressol dels estels és Weifang, que és una de les ciutats per on passa la línia de ferrocarril afectada per l’accident ferroviari del mes passat on van morir 70 persones. Aquesta analogia està molt més agafada amb pinces, però els devots de la superstició, per disparatades que siguin les teories, sempre hi acaben troban punts de relació.

5) Bei Bei (color blau). Representa un peix. Animal que representa el sud-est del país ja que és on es concentra la major part de la indústria pesquera xinesa (en l’actualitat i també segles enrere). El sud-est del país va ser l’àrea més afectada per les nevades del passat més de febrer que van causar el col·lapse de tota aquesta àrea. Però molts, no satisfets amb aquesta analogia agafada també amb pinces, ja vaticinen que serà el símbol de la nova catàstrofe que es podria produïr en els propers mesos: les inundacions produïdes per la crescuda del riu Yangtse, el més important de Xina. Sobre això últim ja són ganes de cridar el mal temps. Les crescudes del Yangtse són un fet que es produeix gairebé cada any a la Xina des de la nit dels temps, una cosa així com les mítiques crescudes del Nil. Per sort, en l’actualitat gràcies a la construcció de grans infrastructures hidràuliques (com la presa de les Tres gorges), s’han vist ja força reduïdes i no causen els estralls que causaven anys enrere. No obstant alguns semblen tenir ganes de noves catàstrofes tan sols per justificar les seves teories paranoiques.

Ara bé, si es tracta d’una maledicció. De qui prové? És a dir, quin ent sobrenatural envia la maledicció als desgraciats xinesos? A Xina no existeix la creença en un Déu totpoderós, per no haver-hi no hi ha una religió clara i majoritària per molt que el budisme articuli molts dels seus cultes. La religiositat popular a la Xina és una barreja d’influències molt diverses (Budisme, Taoisme, Confucianisme…) amb cultes populars que a Europa entendriem com a pagans. La maledicció doncs, seria enviada per el Cel, ent abstracte que segons la cultura popular xinesa, regeix els destins del seu poble des de temps immemorials i la còlera del qual (expressada a través de les catàstrofes) s’enten sempre com un avís de que alguna cosa s’està fent malament al govern o a la societat.

Mala sort o simple casualitat, el cert és que sempre hi han hagut catàstrofes naturals a la Xina. En un país tan enorme com un continent, amb tanta diversitat de climes i ecosistemes, amb una població elevada i unes infraestructures més aviat febles és previsible que les desgràcies tinguin molta més incidència que en països desenvolupats. El que és significatiu i curiós, és que en la Xina del progrés i la modernitat, la població continua mantenint avui dia mites i supersticions que es remunten a milers d’anys d’antiguitat. Una civiltzació que continua mantenint encara alguns dels seus principis forjats fa 5.000 anys. Però això ja són figues d’un altre paner i ja en parlarem un altre dia.

Salutacions!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: