Terratrèmol

Mai 12, 2008

Avui al matí com sempre, assistiem a les classes de xinès en el que suposava que seria un dia qualsevol. Al canvi de classe han trucat a un dels nostres companys. Era un amic seu que treballava a la zona financera de Beijing, a l’est de la ciutat, zona característica per el seu creixement urbanístic i per albergar els gratacels més alts de la capital, així com també les seus d’importants empreses xineses i foranies. Li preguntava si havia percebut un terratrèmol que s’havia produït feia escassos minuts. La sacsejada havia estat prou forta en aquella zona com per obligar a desallotjar alguns edificis, tot i que sortosament no hi havia desperfectes i tot havia quedat en una anècdota.

A la nostra classe, situada en una planta baixa, no hem percebut absolutament res i no hem donat més importància al tema. Un lleu tremolor hem pensat. Al arribar a casa i consultar per internet la premsa del dia, poc pensava trobar les notícies que molts deveu haver vist i sentit. A aquella hora les notícies parlaven d’un terratrèmol de 7,8 graus en l’escala richter que havia provocat 5 morts i algunes desenes de ferits al sud-oest del país. Tot i la tragèdia he pensat que es tractava d’una xifra increiblement baixa tenint en compte les característiques de la regió, la qual vaig tenir la sort de visitar el passat mes d’octubre:

Localización de la provincia de Sichuan.

La província de Sichuan és la tercera més poblada de Xina amb uns 84 milions d’habitants (tot i que tenint en compte que el cens és de fa uns 10 anys actualment podríem xifrar-la sense cap mena de dubte a l’entorn dels 100 milions). La seva part oest és completament muntanyosa, sent una prolongació de la serralada del Himalaia. En aquesta part la densitat de població és força baixa i els seus habitants són majoritàriament d’ètnia tibetana (en aquesta zona es van registrar greus incidents fa dos mesos a arrel de la famosa crisi del Tíbet). La part est en canvi, és una fèrtil plana agrícola banyada per nombrosos rius i és la que dona nom a la província que traduïda del xinès significa “4 rius”. És una de les zones històriques de la civilització xinesa, els seus habitants són d’ètnia Han (els xinesos que tots coneixem) i tot i que la major part de la població es rural, la seva densitat és altíssima.

Si a la alta densitat de població de la província (sense comptar les províncies adjacents) hi sumem el fet que en absolut té el que es podria considerar una mínima infrastructura anti-terratrèmol, trobem que en cas d’un sisme de la magnitud del de fa unes hores, pot provocar una autèntica catàstrofe humanitària com sembla que ja està succeïnt. Les últimes notícies parlen ja de 7.600 morts i desenes de milers de ferits. Això tan sols a la zona de l’epicentre, ja que encara no s’han comptabilitzat les de la resta de la província. Si el sisme s’ha pogut sentir a Beijing i Shanghai, situades entre 2.000 i 3000 km. amb una intensitat propera als 4 graus no costa imaginar la intensitat que ha pogut adquirir en zones més properes.

Lamentablement, i això és una opinió personal, des d’un primer moment he cregut que la xifra de víctimes seria altíssima, potser a l’entorn de les 15.000. Tot i això, caldrà veure la transparència amb que el govern xinès facilita les dades reals. No cal oblidar que el 2008 és l’any dels JJOO on Xina es presenta al món com a gran potència. Tot está planificat i abolutament res, ni els fets del Tíbet ni una catástrofe humanitària com la que se’ls està venint a sobre, pot enterbolir el més mínim la gran festa que ens tenen muntada d’aquí un parell de mesos. Tot i la gravetat dels fets i l’alt nombre de víctimes intentaran tirar terra sobre l’assumpte i fer-lo oblidar de les consciències xineses i universals com més aviat millor. Una prova del que us dic: Quan aquest estiu seguiu qualsevol acte relacionat amb els JJOO de Beijing, intenteu comptabilitzar en quants d’ells es fará referència a les víctimes d’aquest sisme. Segurament no haureu de comptar massa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: