Boicot a Carrefour, avui ens quedem a casa…

Abril 19, 2008

En resposta a un suposat rumor (intencionat o no) que afirmava que la multinacional Carrefour recolzava els independentistes tibetans, a les grans ciutats xineses s’ha començat a promoure a través d’internet un boicot contra els hipermercats d’aquesta marca francesa, amb una forta implantació a la capital Beijing . Un creu però, que Carrefour tan sols ha estat el cap de turc que està pagant (i pagarà) el malestar creixent de la hipersensible i sovint visceral societat xinesa. Les causes són un seguit de fets que us miro de resumir a continuació i que alguns ja coneixereu:

– En primer lloc el fracàs i l’escàndol continu que està resultant el pas de la torxa per molts països occidentals, sobretot al seu pas per França (als països musulmans no hi ha hagut cap mena de problema), la qual cosa ha suposat per Xina una autèntica “pèrdua de cara”, frase que en poques paraules i col·loquialment es podria definir com “haver quedat malament davant la comunitat internacional”. El fet no seria tan greu en sinó fos pel fet que molts xinesos veuen com això esta espatllant la organització d’uns JJOO que tothom a la Xina s’havia proposat que fossin “perfectes”.

– En segon lloc la culpabilització d’aquests fets a la comunitat occidental, per la seva hipocresia i doble raser en el tractament en vers tots els afers que afecten la Xina, i també per les omissions forçades i, en alguns casos, manipulacions d’alguns mitjants de comunicació occidentals en el tractament dels fets del Tibet. La manipulació d’alguns d’aquests fets, com ja he anat explicant en alguns posts anteriors, ha estat amplificada fins la sacietat per els mitjans xinesos i ha calat a fons en una societat que ja estava disposada a creure tot allò que el seu govern volia que creguessin.

Molt resumidament, aquestes son les dues causes principals del boicot. Les acusacions de que Carrefour recolza la causa independentista tibetana, es desqualifiquen per si soles i provoquen al lector europeu un somriure sorneguer, màxime tenint en compte els creixents interessos de la cadena al gegant asiàtic. No obstant és molt significatiu el malestar i l’odi creixent de la societat xinesa envers la comunitat occidental, que s’expressa justament amb la facilitat que aquests rumors es difonen (amb la inestimable col·laboració oficial) i amb la també facilitat amb que la població xinesa se’ls creu.

No tinc cap simpatia per la cadena Carrefour, una de les principals culpables de la destrucció del teixit social botiguer de molts barris i ciutats a Catalunya, però en aquest cas els ha tocat pagar els plats trencats d’una situació que li és força aliena. En tot cas, jo no els faré boicot a la Xina, ja que és dels únics llocs on puc trobar productes de la nostra terra, però m’alegro que molts xinesos n’hi facin… bàsicament perquè podrem evitar les llargues cues que es formen a l’hora de passar per caixa.

Per acabar també direm que avui ens ha arribat un altre rumor, que no prové de cap notícia sorgida a cap diari: el rumor diu que avui al vespre es prepara a la zona d’ambaixades i també la principal zona de bars de Beijing (el districte de Sanlitun) una manifestació anti-occidental que podria derivar en incidents violents contra persones i els recintes de les ambaixades. Segurament no passi res greu i el cert és que tampoc no teniem previst d’anar-hi avui, però per si de cas, avui, ens quedarem a casa.

Salut a tothom!

Per a més informació, a la següent notícia:

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080419/53456020693.html

O també en el següent vídeo:

Deixa un comentari