Garrotada al monjo…

Març 13, 2008

Fa uns quants mesos tot el món es feia ressó de les manifestacions de monjos a Birmània reclamant un canvi de règim. Des d’occident se la va anomenar la Revolució Safrà, tot i que amb el temps s’ha vist que, com moltes d’altres vegades, l’epítet era un xic exagerat, segurament un títol atractiu amb el que vendre alguns diaris més. El que més va sorprendre d’aquells fets, varen ser les càrregues policials contra els monjos budistes… En aquells fets el govern birmà va perdre clarament la batalla de la imatge, però amb el suport incondicional de l’estat xinèspodrà continuar mantenint-se al poder fins qui sap quan. És una petita mostra del nou statu-quo que s’esta gestant a l’Àsia Oriental.

Per a observar garrotades als monjo però, no cal anar tant lluny (des de l’òptica del resident a Beijing és clar) i es que la setmana passada hi va haver un ambient mogudet al Tíbet. No obstant, els dirigents comunistes són bastant més hàbils i sibil·lins i a les portes d’uns JJOO, es guarden prou bé de la presència de càmeres i periodistes en aquells territoris on més es discuteix la presència xinesa. Això no ha evitat però, que la notícia hagi transpassat les fronteres xineses.

Desenes de monjos varen ser arrestats la passada setmana quan es manifestaven pacíficament pel centre de Lhasa protestant contra l’ocupació xinesa i la vulneració dels drets fonamentals. Hem trobat la notícia lluny dels titulars de la premsa, quasi en els breus:

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2774090

Un tem que aquests fets, siguin les últimes cuetades d’un Tíbet que llangueix, i que ja té molt poc a veure amb aquell lloc místic en l’imaginari col·lectiu occidental. Convertit, com tota atracció turística xinesa, en un Port Aventura gegantí, per a “goce y disfrute” de les masses de turistes i nous residents (majoritàriament xinesos) que dia a dia van canviant la fesonomia del sostre del món.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: