Sobre nacionalismes

Març 4, 2008

Molta gent diu que avui en dia tan sols una sola cosa uneix al poble xinès. Ja no és ni el confucianisme, ni per descomptat el comunisme sinó més aviat el nacionalisme. Un nacionalisme xinès a ultrança que es compartit gairebé per la totalitat de la població d’ètnia Han (la majoritària), no s’hi podrien incloure ni molt menys molts grups de minories ètniques com tibetans o uigurs que compten amb moviments independentistes fortamente perseguits pel govern xinès. De fet si la majoria dels xinesos continua recolzant el seu govern no es ja per devoció comunista sinó pel seu fort component nacionalista.

El nacionalisme xinès té dos punts bàsics: un és tornar a situar a Xina com a primera potència mundial en tots els aspectes: econòmic, militar, diplomàtic, esportiu, etc… L’altre és un odi visceral contra Japó i els japonesos, iniciat durant la dècada dels trenta com a conseqüència de les cruentes massacres que l’exèrcit nipó va emprendre en moltes ciutats xineses.

Com tots els nacionalismes, el xinès també té els seus canals d’expressió populars. Un d’ells es en els cotxes. Si els espanyols duen un toro d’osborne i els catalans un burro, alguns xinesos han optat per el següent model exempt de tota referència animal:

2008_03020004.jpg

Com heu vist aquí no están per subtileses: Com heu vist aquí no están per subtileses i ho diuen ben clar: “les illes Senkaku pertanyen a Xina!”. I es que aquest es un tema a flor de pell, ja que aquestes illes, un arxipèlag situat entre Taiwan i el Japó, i actualment sota sobirania japonesa, son reclamades insistentment pel govern xinès des de finals de la segona guerra mundial. Per a més informació sobre el litigi territorial cliqueu aqui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: