Sobre numismàtica…

febrer 6, 2008

L’altre dia abans d’anar a comprar vaig fer un cop d’ull a la meva cartera per fer una comprovació rutinària de quants diners disposava. Ja no és el primer cop que em passava però no per això vaig deixar-hi de reflexionar: a Catalunya mai havia tingut i crec que mai tindré una cartera amb aquest saludable aspecte:

2007_0123camara0003.jpg

Fa goig oi? Però a Xina mai res és el que sembla. Ara no us penseu que gràcies als diners de la beca aquí lliguem els gossos amb llonganisses i que m’he tornat tot un potentat. Si comptem que actualment 1€ són més o menys 10 yuans, un cop comptat, tot aquest voluminós feix de bitllets ascendeix a la “friolera” de 12,81€. Vaja, el que al nostre país sería una cartera una mica escuradeta i amb prou feines donaria per un parell de cervesetes i dues tapes.

Sortosament aquí aquesta “meteòrica” xifra dona per viure 3 o 4 dies si un no té tendència a la dilapidar de la forma més obscena. Tot i això sí que és força feixuc el fet que la moneda xinesa estigui escassament monetaritzada, és a dir, que gairebé totes les unitats, per petites que siguin tenen el seu equivalent en bitllet. Tot seguit fem un recompte:

2007_0123camara0013.jpg

El bitllet de més valor que un pot trobar a la Xina és el de 100 Yuans, és a dir 10€. Les poques vegades que he hagut de fer pagaments superiors als 300€ he hagut d’entregar un nutrit feix de bitllets, una imatge que fins llavors tan sols havia vist a les pel·lícules. Tot seguit el segueixen els de 50, 20, 10, 5, 1 i 0’5 Yuan. És a dir que existeixen bitllets de 0’50€, 0,10€ i 0,05€. Però el més bo de tot són els bitllets de 1 Jiao, es a dir la desena part d’1 Yuan, l’equivalent a bitllets de 0,01 cts. d’€!! Aquest ja costen de trobar i són poquíssimes ja les coses que es poden pagar amb aquesta quantitat (tot i que encara en queden! Com per exemple el preu d’una fotocòpia o el preu per inflar les rodes de la bicicleta). Així que a la que n’he pogut recollir uns poquets, en lloc de gastar-los he decidit que passin a formar part de la decoració de la meva habitació:

2007_0123camara0015.jpg

Per últim tenim la moneda (aquesta sí que tothom se la rifa doncs és absolutament una ferralla inútil) de 1 fen. 1 fen es la centèssima part d’un Yuan, i per tant equivaldria a la mil·lèssima part d’1€. 0,001€. Almenys per uns breus segons un té la satisfacció de que, dugui els calers que dugui, sempre portes la cartera plena!

2007_0123camara0032.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: