Mao i la Citroën

gener 18, 2008

En els darrers dies la Citroën ha hagut de retirar el següent anunci a la premsa espanyola a causa de les irades protestes de la comunitat xinesa resident al país “No només insulta al president Mao, sinó a tota la nació xinesa” han manifestat:

maocitroen.jpg

Bé.. no sé si n’hi ha per tant.. L’anunci vé a dir, “la revolució no s’atura. Citroën líder de vendes en 2006 i 2007. Al Cèsar el que és del Cèsar”. Tot i estar una mica agafada amb pinces s’ha d’admetre que s’ho han currat. És la imatge retocada d’aquest retrat que encara penja a la plaça de Tiananmen:

mao_tiananmen.jpg

Més de 30 anys després de la seva mort, Mao continua sent encara avui un referent per tots els xinesos. El retrat que penja a Tiananmen, tot un símbol. Una pregunta que he fet a tots els xinesos amb qui he pogut conversar una llarga estona, ha estat: “creieu que aquest retrat estarà molt més temps penjat aquí?” La respostes han estat totes força unánimes: “Si i tant. El problema no és despenjar el retrat. El problema és a qui o que poses en el seu lloc”. I es que Mao, tot i els seus aproximadament 30 milions de morts a les espatlles i de tragèdies col·lectives com la Revolució Cultural, és encara per molts, el símbol del ressorgir de Xina com a potència. El símbol d’una societat igualitària en front de les grans desigualtats existents avui dia. Un símbol que encara uneix a molts i més encara si qui l’ataca és estranger. No obstant no és pas la primera vegada (ni será l’última) que es modifica la imatge de Mao per expressar alguna idea. Un exemple el trobareu aquí sota amb la portada del llibre “Made in China” escrit pel meu professor de Literatura Xinesa, en Manel Ollé:

portada_libro_made_in_china_manel_olle.jpg

O bé l’arxi-famós retrat de Warhol:

warholmao.jpg

Conclourem recordant una altra mítica campanya publicitària de Citroën relacionada amb Xina. La del Citroën AX Muralla… No té pèrdua! Captem la cara feliç de la xineta durant tot l’anunci mentre va destrossant impunement patrimoni de la UNESCO:

Salutacions maoistes a tots i totes!

http://spanish.china.org.cn/china/txt/2008-01/15/content_9533071.htm

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: